Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Παράνομη η γεώτρηση στη κατεχόμενη Αμμόχωστο


Με την ολιγόωρη παρουσία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ξεκίνησε σήμερα στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση Αμμοχώστου η τελετή έναρξης των εργασιών των παράνομων γεωτρήσεων στην πηγή «Turkyurdu 1» («Τουρκική Πατρίδα 1») της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ), με βάση τη «συμφωνία» που είχε υπογράψει η Τουρκία με τα κατεχόμενα στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 περί «οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας».
Ιστορική χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ο Ντερβίς Έρογλου δηλώνοντας προκλητικά ότι τα κατεχόμενα «είναι στην πραγματικότητα τουρκική πατρίδα και έτσι θα συνεχίσουν να είναι».       Ο Τούρκος υπουργός έφτασε το πρωί στα κατεχόμενα με ειδική πτήση και μετά την τελετή, στη μία το μεσημέρι έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "Άρτεμις Καγιά" στην κατεχόμενη Βοκολίδα μαζί με τον ψευδοπρωθυπουργό, Ιρσέν Κιουτσιούκ και το λεγόμενο υπουργό οικονομίας και ενέργειας, Σουνάτ Ατούν. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο κ. Ατούν είπε πως πρόκειται για φάση έρευνας και ότι το ψευδοκράτος «ως κάτοχος φυσικού πλούτου, θα ενταχθεί στην παγκόσμια αγορά». Οι εργασίες, ανέφερε, αναμένεται να διαρκέσουν από τρεις έως έξι μήνες. Οι προοπτικές των αποθεμάτων είναι μεγάλες, σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, μιλώντας στην τελετή που έγινε λίγο πριν το μεσημέρι, χαρακτήρισε "ιστορική" την σημερινή ημέρα. 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Έρογλου είπε ότι μια πρωτιά πραγματοποιείται σήμερα και προστίθεται ένας ακόμη κρίκος στην στρατηγική σημασίας σχέση και συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.
Αυτό που γίνεται σήμερα δίδει βάθος στην έννοια των δικαίων, των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού» σε αυτά τα εδάφη - κατά την έκφρασή του - και στην περιοχή. Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντική την ονομασία της γεώτρησης «Τουρκική Πατρίδα 1» (Turkyurdu 1). 
«Αυτά τα εδάφη είναι στην πραγματικότητα τουρκική πατρίδα και έτσι θα συνεχίσουν να είναι», ανέφερε προκλητικά.
Δεν θα επιστρέψουν σε κανέναν, συνέχισε, να σφετεριστεί το έδαφος, την ελευθερία και την πατρίδα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα προσπαθεί για τις πιο ζεστές και καλύτερες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.
Η συνεργασία αυτή, συνέχισε, θα αποβεί προς όφελος και των δύο «χωρών», εκφράζοντας την ικανοποίηση ότι η κυβέρνηση ΑΚΡ και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζουν την κοινή σκέψη για τους στόχους του ψευδοκράτους που είναι 60.000 φοιτητές στα «πανεπιστήμια» και 40.000 κλίνες στον τουριστικό τομέα.
Η έλευση νερού με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, ανέφερε ο Ντερβίς Έρογλου, «θα είναι πράγματι το έργο του αιώνα» και στις 7 Μαρτίου του 2012 που θα αρχίσει να λειτουργεί θα επηρεάσει θετικά κάθε τομέα στα κατεχόμενα και θα υπάρξει ένα νέο ψευδοκράτος.
Με την πρόσθεση και της ενέργειας μπροστά στο τουρκικό έθνος και τον τουρκοκυπριακό «λαό» θα ανοιχθούν νέοι ορίζοντες, σημείωσε.
«Με το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να ενώνονται, όλοι καταλαβαίνουν τί αυτό σημαίνει», είπε ο Έρογλου. Πρόσθεσε πως εάν οι προσδοκίες τους στο πετρέλαιο έχουν θετικό αποτέλεσμα, η οικονομία του ψευδοκράτους είναι ολοφάνερο ότι θα έχει μεγάλο όφελος.
Το μέλλον των Τουρκοκυπρίων θα είναι φωτεινό και σημάδι αυτού είναι οι εργασίες για την εξόρυση πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. «Αυτή η πρώτη εργασία (γεώτρηση) δεν θα είναι και η τελευταία».
Επανέλαβε ότι είχε προτείνει στους Ελληνοκύπριους να αφήσουν τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ για μετά τη λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας του απάντησε «εάν με απειλές, δεν έχω θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Απορρίφθηκε δε, είπε, η πρότασή του για μια κοινή πενταμελή αντιπροσωπεία που θα φροντίσει ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες μετά τη συμφωνία.

Παράνομες!


Παράνομη τουρκική ενέργεια χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας την έναρξη γεωτρήσεων στην περιοχή Σύγκραση της κατεχόμενης Αμμοχώστου, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια παραβιάζει κατάφωρα τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναδεικνύει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Ολόκληρη η δήλωση του Γρηγόρη Δελαβέκουρα έχει ως εξής:
«Η έναρξη γεωτρήσεων της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων στην περιοχή Σύγκραση της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αποτελεί μία ακόμα παράνομη τουρκική ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες καλούν όλα τα κράτη να σεβασθούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την παράνομη αποσχιστική οντότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Η ενέργεια αυτή αναδεικνύει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Καλούμε την Τουρκία να συμβάλει, επιτέλους, έμπρακτα στην εξεύρεση μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της συμπεφωνημένης διαπραγματευτικής προσπάθειας, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου