Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Σόναρ και εκρήξεις σκοτώνουν εκατοντάδες κήτη, παραδέχεται το ναυτικό των ΗΠΑ




Τον Σεπτέμβριο του 1997 στον Κόλπο της Κυπαρισσία ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αρκετών χωρών - μελών της Συμμαχία, πραγματοποίησαν πολυήμερες ασκήσεις υπό την επωνυμία "Dynamic Mix '97". Η συγκεκριμένη άσκηση  ήταν ουσιαστικά πρόβα επέμβασης στο Ιράκ. Μεταξύ άλλων οι στρατιωτικές
δυνάμεις έκαναν εξάσκηση σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο και σε υποστήριξη απόβασης στην οποία έλαβαν μέρος το ελληνικό 575 Τάγμα Πεζοναυτών, η 22α Μονάδα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και το Μικτό Ισπανο-Ιταλικό Τάγμα Πεζοναυτών. Μετά το πέρας των ασκήσεων ξεβράστηκαν στην ακτογραμμή του κόλπου αρκετά θαλάσσια κήτη. Ο θάνατός τους αποτελούσε ένα μυστήριο για τους βιολόγους. Τότε μερικοί κάτι ψιθύρισαν για ευθύνη των σόναρ των πολεμικών πλοίων αλλά η επιβεβαίωση δεν ήλθε αφού ουδεμία ανακοίνωση παραδοχής υπήρξε από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. 
Σήμερα όμως τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν αφού για πρώτη φορά υπάρχει παραδοχή, όχι βέβαια για την Κυπαρισσία ή κάποιο άλλο σημείο του ελληνικού χώρου αλλά για τις ΗΠΑ.        
Ειδικότερα, τα στρατιωτικά σόναρ και οι εκρήξεις στο πλαίσιο ναυτικών ασκήσεων ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια ενδέχεται να σκοτώνουν κάθε χρόνο πάνω από 200 φάλαινες και δελφίνια και να προκαλούν απώλεια ακοής ή άλλα τραύματα σε ακόμα 1.600 κήτη, παραδέχεται το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ σε νέα έκθεσή του.
Τα ηχητικά κύματα των σόναρ είναι γνωστό ότι μπορούν να επηρεάζουν την ακοή των θηλαστικών αλλά το σύστημα ηχοεντοπισμού στο οποίο βασίζονται πολλά κήτη για προσανατολίζονται και να βρίσκουν την τροφή τους. Τα θηλαστικά μπορεί επίσης να τρομάζουν, με αποτέλεσμα να αναδύονται υπερβολικά γρήγορα και να εμφανίζουν έτσι τη νόσο των δυτών -φυσσαλίδες αζώτου που σχηματίζονται στα αγγεία και διακόπτουν τη ροή του αίματος.

Μίλησαν τα... κόπρανα

Ορμονικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε... επιπλέοντα κόπρανα φαλαινών υποδεικνύουν ότι τα κήτη υποφέρουν από χρόνιο στρες λόγω της ηχορύπανσης, ανακοίνωσαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Επισήμαναν μάλιστα ότι η μελέτη θα ήταν ίσως αδύνατο να πραγματοποιηθεί αν δεν είχε συμβεί ένα φαινομενικά άσχετο γεγονός -η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου- που οδήγησε σε δραματική μείωση των θαλάσσιων μεταφορών.Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ερευνητές του Ενυδρείου της Νέας Αγγλίας έτυχε να ξεκινήσουν μελέτη για τις φάλαινες που συγκεντρώνονται το καλοκαίρι στον κόλπο Φάντι του Καναδά.Τα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου προσέφεραν στους ερευνητές μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τι συμβαίνει όταν ο Ατλαντικός ησυχάζει από τα πλοία.
Εμπορικά και στρατιωτικά πλοία κάνουν τους ωκεανούς όλο πιο θορυβώδεις τα τελευταία 50 χρόνια, εκπέμποντας ήχους στις ίδιες χαμηλές συχνότητες (20 με 200 Hertz) τις οποίες χρησιμοποιούν οι μπαλαινοφόρες φάλαινες στις μεταξύ τους επικοινωνίες. Το πρόβλημα πιστεύεται ότι επιδεινώνονται από τα ηχητικά κύματα των στρατιωτικών σόναρ, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε φάλαινες και δελφίνια.Για να μελετήσουν το φαινόμενο. η Ρόζαλιντ Ρόλαντ και οι συνεργάτες της στη Νέα Αγγλία χρησιμοποίησαν εκπαιδευμένους σκύλους για να εντοπίσουν κόπρανα φαλαινών που επέπλεαν στο Βόρειο Ατλαντικό από το 2001 μέχρι το 2005. H έρευνα εστιάστηκε στην απειλούμενη φάλαινα Eubalaena glacialis.
Οι αναλύσεις στα δείγματα αποκάλυψαν μεταβολές στα επίπεδα των γλυκοκορτικοειδών, χημικών ουσιών σαν ορμόνες των οποίων η συγκέντρωση αυξομειώνεται ανάλογα με τα επίπεδα στρες.Τα γλυκοκορτικοειδή εκκρίνονται σε στιγμές κρίσεις, όπως οι απειλές των θηρευτών και η έλλειψη τροφής. Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι η αυξομείωσή τους ταίριαζε απόλυτα με την απότομη μείωση και την ακόλουθη σταδιακή αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών μετά τις επιθέσεις.Η ηχορύπανση φαίνεται ότι όχι μόνο ενοχλεί τα κήτη, αλλά ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην υγεία τους, δεδομένου ότι η χρόνια αύξηση των γλυκοκορτικοειδών αναστέλλει την ανάπτυξη των νεαρών ατόμων και εξασθενίζει το ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα.
Το γεγονός ότι οι φάλαινες τρέφονται και αναπαράγονται κοντά στην ακτή, όπου η διέλευση των πλοίων είναι συχνότερα, απλά επιδεινώνει το πρόβλημα.«Η ακουστική μόλυνση από ανθρωπογενείς πηγές είναι μια λιγότερο ορατή αλλά καταστροφική διατάραξη για τις φάλαινες, η οποία ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στη βιωσιμότητα των πληθυσμών» αναφέρουν οι ερευνητές  στο Proceedings of the Royal Society B.Εκτός από την ηχορύπανση, όμως, οι φάλαινες που πλησιάζουν τις ακτές απειλούνται όλο και περισσότερο από τις συγκρούσεις με πλοία αλλά και από τα δίχτυα των ψαράδων, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου για τα μεγάλα κήτη. 

Λαμβάνει άδεια το Ναυτικό


Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένο να μελετά τις δυνητικές επιπτώσεις και να τις αναφέρει στην Εθνική Υπηρεσία Αλιείας, προκειμένου να λάβει άδεια για τις ναυτικές ασκήσεις και δοκιμές.
Σε περίπτωση που δεν υπέβαλε την έκθεση και διαπιστωνόταν εκ των υστέρων ότι βλάπτει τα κήτη με τις δραστηριότητές του, το ναυτικό θα θεωρούνταν ένοχο για παραβίαση της ομοσπονδιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και θα υποχρεωνόταν να σταματήσει τις ασκήσεις και τις δοκιμές.

Η προηγούμενη έκθεση του ναυτικού το 2009 εκτιμούσε ότι περίπου 100 θαλάσσια θηλαστικά ενδέχεται να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται κάθε χρόνο στα νερά της Καλιφόρνια και της Χαβάης.
Ο απολογισμός είναι όμως σημαντικά μεγαλύτερος στη νέα έκθεση, καθώς για πρώτη φορά εξετάστηκαν δεδομένα για όλη τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη, και αξιοποιήθηκαν νέα δεδομένα για τη συμπεριφορά των θηλαστικών.
Το ναυτικό επισημαίνει πάντως ότι λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των παράπλευρων απωλειών, όπως το να απενεργοποιεί τα σόναρ σε περίπτωση που εντοπιστούν κήτη σε μικρή απόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου