Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Μέτωπο υπέρ ευρωομολόγων και απευθείας στήριξης των τραπεζών στην Ευρωζώνη

«Συναγερμός» για τη κρίση


Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, τόνισαν τη σημασία της ιδέας για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, ενώ παράλληλα υποστήριξαν τις προτάσεις της Κομισιόν για την απευθείας χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προς την κατεύθυνση μιας μορφής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, την ίδια ώρα που η κρίση χρέους απειλεί ανοιχτά την Ισπανία.

«Η εν λόγω πρόταση (σ.σ. για τα ευρωομόλογα), σε ό,τι μας αφορά, βρίσκεται πάντοτε πάνω στο τραπέζι, την θεωρούμε διαρθρωτικού χαρακτήρα, σπουδαία», επισήμανε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Μοσκοβισί.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από το 2010 πρότεινε τα ευρωομόλογα, τότε όμως το θέμα διακωμωδήθηκε σε απίστευτο βαθμό, καθώς έγινε συστηματική προσπάθεια «να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι, με τα ευρωομόλογα, θα καλυπτόταν το σύνολο του κρατικού χρέους όλων ανεξαιρέτως των μελών της Ευρωζώνης». 
«Ο δημόσιος διάλογος πάνω στο θέμα αυτό πρέπει να γίνει με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, σήμερα. Πρέπει να χειριστούμε αυτό το ζήτημα, που δεν έχει έναν ιδεολογικό χαρακτήρα», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την τραπεζική ένωση, οι δύο πολιτικοί ανέφεραν ότι «αντάλλαξαν απόψεις».
«Είναι αναγκαία κάποια μορφή τραπεζικής ένωσης» στην Ευρωζώνη, «ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορες καταστάσεις», εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί.
Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ - ESM)) να μπορεί να χρηματοδοτεί μετά την 1η Ιουλίου απευθείας (και όχι μέσω των κρατών) την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρόταση που το Παρίσι κρίνει «θετική».
"Πολλοί στο Λουξεμβούργο αλλά κι εγώ με την ιδιότητά μου του προέδρου του Eurogroup στηρίζουμε την απευθείας, και όχι μέσω των εθνικών κυβερνήσεων" χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ευρωζώνη, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, δηλώνοντας «ικανοποιημένος που το ζήτημα επανήλθε στην ημερήσια διάταξη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου