Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Συνελήφθη Αγιορείτης καλόγερος για κατοχή αρχαιοτήτων



Για παράβαση του Νόμου «περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» συνελήφθησαν στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής 34χρονος ιερομόναχος και 59χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών λαϊκής τέχνης.
Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος αρχαίων αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/2002 (μετά και την εξέτασή τους από αρμόδιους αρχαιολόγους).
Συγκεκριμένα στην κατοχή του 34χρονου ιερομόναχου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας εκκλησιαστικός σταυρός αγιασμού, ο οποίος χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα έως και τις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ στο κατάστημα ειδών λαϊκής τέχνης και στο σπίτι του 59χρονου στην περιοχή της Κομοτηνής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: έξι αρθρωτές ζώνες από ορείχαλκο, τέσσερα χάλκινα δαχτυλίδια 19ου αιώνα, ένα ασημένιο δαχτυλίδι 19ου αιώνα, τέσσερα χάλκινα περικάρπια 19ου αιώνα, 22 μεμονωμένα τμήματα από πόρπες, 41 πλήρεις πόρπες ποικίλων διαστάσεων, τέσσερις ξύλινες σφραγίδες, μία ζώνη ορειχάλκινη και μία ακόμη αρθρωτή ορειχάλκινη με κοσμήματα, δυο κοσμήματα από πόρπες, τρία αφιερώματα από μάργαρο και ένα συρματερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου