Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Στο φως απίστευτα στοιχεία για τη συνταγογράφηση

Συνταγές με φάρμακα ενίσχυσης της σεξουαλικότητας ακόμη και σε 10χρονα, παπάδες που έκαναν ορμονοθεραπεία για να... τεκνοποιήσουν, φάρμακα που κατέληγαν σε ασθενείς στην Αλβανία (πριν μερικές ημέρες γράψαμε για το βοήθημα που έπαιρνε Αλβανός εισαγγελέας από τον Δήμο Ιωαννίνων)... Ξεπερνούν κάθε φαντασία τα ευρήματα των υπευθύνων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ), που καθημερινά συγκεντρώνουν απίστευτες πληροφορίες για τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασφαλισμένους όλης της χώρας.

Παράλληλα, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει να αντιμετωπίσει τους γιατρούς που δείχνουν… υπερβάλλοντα ζήλο στο να χορηγήσουν φάρμακα στους ασφαλισμένους τους.
Σύμφωνα με το iatropedia.com, ήδη τα ονόματα και η λίστα με τις υπό συζήτηση συνταγές έχουν συγκεντρωθεί και θα παραδοθούν από τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, Βλάση Σφυρόερα, τόσο στον νέο υπουργό Υγείας όσο και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ώστε να εξετασθούν περαιτέρω.
Στη συνέχεια, οι γιατροί θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. 

Μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που έκαναν του ελεγκτές του ΗΔΙΚΑ να… τρίβουν τα μάτια τους έχουν ως εξής:

- Παιδάκια και κυρίως κοριτσάκια 10 και 12 ετών λαμβάνουν σωρηδόν φάρμακα τύπου Viagra (!), για την ενίσχυση της σεξουαλικότητάς τους! Οι παιδικές συνταγές ήταν χειρόγραφες και εντοπίσθηκαν μετά τη σάρωση και την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 

- Αντίστοιχα από συνταγές που σαρώθηκαν βρέθηκε ιερέας χωριού να λαμβάνει ορμονοθεραπεία, για να τεκνοποιήσει! Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από τον έλεγχο, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού έσπευδαν να γράφουν τα φάρμακά τους στο βιβλιάριο του ιερωμένου. 

- Επίσης, εντοπίσθηκε φαρμακείο στην Κέρκυρα να εκτελεί περισσότερες συνταγές από κάθε άλλο φαρμακείο στη χώρα. Οι ειδικοί βρήκαν κύκλωμα που σχετιζόταν με τη γειτονική Αλβανία, όπου και αξιοποιούνταν τα φάρμακα. 

- Σε φαρμακείο της Ροδόπης διαπιστώθηκε ότι περίπου το 50% των συνταγών που εκτελούνταν ήταν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ προερχόταν και από συγκεκριμένο γιατρό.

- Γιατρός από την Αιτωλοακαρνανία έδωσε μέσα σε τέσσερις μήνες 8.948 συνταγές φαρμάκων, που θεωρείται αριθμός ρεκόρ, αν σκεφτεί κανείς ότι οι ιατρικές επισκέψεις που εγκρίνονται από τον ΕΟΠΥΥ για κάθε γιατρό είναι μόλις 200. 

- Στην πολυσυζητημένη Ζάκυνθο, όπου χορηγούνταν και τα περισσότερα επιδόματα τυφλότητας στη χώρα, βρέθηκε γιατρός που διέμενε σε χωριό μόλις 150 κατοίκων να έχει «κόψει» από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο 5.561 συνταγές.

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται επισήμως, κάθε μήνα εκδίδονται περίπου 5 με 5,5 εκατομμύρια συνταγές.
Κι όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης το διάστημα 2004-2009, το Δημόσιο πλήρωσε για φάρμακα 5,1 δισ. ευρώ το 2009, έναντι 880 εκατ. ευρώ το 2000. Όπερ σημαίνει πως το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε το 2000 περί τα 88 ευρώ κατά κεφαλήν με βάση έναν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων κατοίκων και το 2009 πλήρωσε 510 ευρώ. Με απλά μαθηματικά, προκύπτει ότι, στο διάστημα αυτό, η κατανάλωση φαρμάκων αυξήθηκε κατά 6 (!) φορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου