Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Μ. Μόντι: Να τελειώσει η Σύνοδος μόνο αν βρεθεί λύση!

Σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της Τράπεζας της Γερμανίας
Εμφύλιος ηγετών έχει ξεσπάσει απ' ότι φαίνεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ίσως μπορεί να ερμηνευθεί καλύτερα ως κορύφωση του πολέμου μεταξύ των πλουσίων χωρών του Βορρά μ,ε αυτές του Νότου. Πρωταγωνιστής φαίνεται να είναι η Ιταλία η οποία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα αν λάβουμε υπ' όψιν μας τις τοποθετήσεις επιφανών πολιτικών της επί της κρίσεως που μαστίζει την Ε.Ε.
Μιλώντας από το βήμα της ιταλικής Βουλής για μία ιδιαίτερα «σκληρή» διαπραγμάτευση στην, καταλυτική για το μέλλον του ευρώ και της νομισματικής ένωσης, Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο, ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι τονίζει ότι συνομιλίες στις Βρυξέλλες «θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς χρονικό περιορισμό έως ότου εξευρεθεί λύση για να μπορέσουν να τεθούν υπό έλεγχο τα spread και να μην καταρρεύσει το κοινό νόμισμα»! 


Ιταλοί πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνεχιστεί έως την Κυριακή, προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα στις αγορές το πρωί της Δευτέρας.

Η Ρώμη θα επιμείνει στη Σύνοδο στην πρόταση που έχει ήδη κάνει γνωστή για τον έλεγχο των επιτοκίων διαμέσου της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων του δημοσίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το διάδοχο σχήμα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM.

Ωστόσο η Γερμανία παραμένει αρνητική. Ήδη η καγκελάριος Μέρκελ- αρχιτέκτονας της σκληρής πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας διαμηνύει ότι όσο είναι ζωντανή δεν θα υπάρξει ευρωομόλογο! Ωστόσο, ανταποκριτές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι υπάρχουν «κάποια» περιθώρια διαπραγμάτευσης.
«Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας δεν πρέπει να έχει κατανοήσει καλά την πρότασή μας» τόνισε ο Μόντι από τη Βουλή, προσθέτοντας σιβυλλικά ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν τα Κοινοβούλια και τα ανώτατα δικαστήριά τους».
Το μήνυμα, σύμφωνα με παρατηρητές, έχει μοναδικό αποδέκτη το Βερολίνο και τους συνταγματικούς του περιορισμούς σε ό,τι αφορά κυρίως την υιοθέτηση των ευρωομολόγων.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική υποστήριξη που τα ιταλικά κόμματα παρέχουν στην κυβέρνηση Μόντι, το ιταλικό Κοινοβούλιο όπως φαίνεται δεν πρόκειται καταφέρει να ψηφίσει ένα ενιαίο κείμενο στόχων και προτεραιοτήτων εν όψει της Συνόδου Κορυφής.
Όλα δείχνουν ότι η μπερλουσκονική κεντροδεξιά πρόκειται να καταθέσει δικό της κείμενο, και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, μαζί με τους χριστιανοδημοκράτες του UDC ένα δεύτερο εναλλακτικό.
Αυτό αναμένεται να αποδυναμώσει τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών, η οποία στην φάση αυτή, χρειάζεται την μέγιστη δυνατή υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου