Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Και ξαφνικά θέμα συνοχής της κυβέρνησης...


Θέμα κυβερνητικής συνοχής προκύπτει άμεσα από την δήλωση «Η κυβέρνηση παραμένει αρραγής και δεν έχει άλλη επιλογή από το να πετύχει», του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Σίμου Κεδίκογλου, λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου για τα μέτρων της επόμενης διετίας ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Όταν ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει κάτι τέτοιο, τότε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και όπως θα διαβάσετε εν συνεχεία η ατμόσφαιρα είναι "βαριά" μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε «βαρύ και δύσκολο εισιτήριο τα 11 δισ.», αλλά όπως είπε, «είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να μην ξαναγυρίσουμε δεκαετίες πίσω».

«Ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και προσπαθούμε αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές θυσίες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη και μεγαλύτερη δυνατή λύση, ώστε να διασφαλιστούν οι ευπαθείς ομάδες και να μην παρθούν οριζόντια μέτρα. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξε εξειδίκευση των μέτρων.
Βαριά ατμόσφαιρα επικράτησε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών παρά την απροθυμία των κ. κ.Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη να μπουν σε λεπτομέρειες για την ουσία της συζήτησης. Από τις τοποθετήσεις τους κατά την έξοδο τους από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε σαφές ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να αποφύγουν τη λήψη οριζόντιων μέτρων τουλάχιστον άμεσα προσδοκώντας η διαπραγμάτευση με την τρόικα να φέρει την πολυπόθητη επιμήκυνση.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη και μάλλον έχει δίκιο από την πλευρά του. Επιπλέον, συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά μετέδιδαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο σε αυτή τη φάση για κατάτμηση του προγράμματος και ότι η παρουσίαση ενός αξιόπιστου πακέτου 11,5 δισ. ευρώ θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και θα επιτρέψει την πρόσβαση σε πολλαπλάσια ποσά τα οποία θα δώσουν λύση στο ταμειακό πρόβλημα της χώρας αλλά και στην προσπάθεια για ανακεφαλαιοποίησητων τραπεζών.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης φέρονται να επισήμαναν στον πρωθυπουργό ότι ακόμα και αν συμφωνήσει αυτά τα οδυνηρά μέτρα με την τρόικα και τους δανειστές μας, με δυσκολία θα τα περάσει από τη Βουλή. "Ακόμα και αν ψηφιστούν σε τι κατάσταση θα βρεθεί η χώρα μετά;", διερωτήθηκαν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται πεπεισμένος ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο κ. Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση των άλλων δύο αρχηγών -«να τη δούμε», λέγεται ότι τους είπε- και φάνηκε διατεθειμένος να κάνει τις κινήσεις του σε επίπεδο αρχηγών κρατών και να εξαντλήσει τα περιθώρια για ένα ηπιότερο πακέτο μέτρων.
Στη συνέχεια πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου μετέδιδαν ότι "κάποιοι παίζουν  επικοινωνιακά παιχνίδια προκειμένου να ενισχύσουν το φιλολαϊκό προφίλ τους τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν τα μηνύματα και τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από το εξωτερικό". 
πηγή: defencenet.gr

1 σχόλιο:

  1. Κυβέρνηση Σαμαρά

    Στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα ο Αντώνης Σαμαράς ήταν υπουργός Εξωτερικών. Και επειδή θα θυμάται πως πολιτεύτηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ξέρει καλά πως είναι να στηρίζεις μία κυβέρνηση που κλέβει χρόνο από τη δική σου. Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης έκανε το παν για να αποδείξει προς το εκλογικό σώμα, ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ανεπαρκείς, ως επικίνδυνες. Έτσι, στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία, με τη βοήθεια του Κατσίκη της ΔΗΑΝΑ σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση.
    Αυτή η κυβέρνηση, όποιο όνομα και αν πάρει, θα είναι πρωτίστως μία κυβέρνηση του Σαμαρά. Όχι ως προς τη σύνθεση, αλλά ως προς την αποτελεσματικότητά της. Ο Σαμαράς δεν συμμετέχει ως πρόθυμος. Είναι καταναγκασμένος, ο δικός του κρόταφος αισθάνθηκε εξίσου την κάνη του τελεσίγραφου. Και αν τελικώς η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέσει πολιτικό προσωπικό, τότε ο Σαμαράς δεν πρόκειται να πάει βήμα πιο πέρα από εκεί που θα φτάσει η υπογραφή του.
    Θα είναι η κυβέρνηση των αντιφάσεων. Θα υπογράφει, αλλά δεν θα δημιουργεί. Θα επικυρώνει, αλλά δεν θα αλλάζει. Πιο εξωφρενικό: η κυβέρνηση αυτή θα υπογράψει μία δανειακή σύμβαση που επισύρει μέτρα τα οποία δεν αποδέχεται ο ένας εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Δεν αποδέχεται, αλλά θα υπογράψει.
    Πολιτικά ο Σαμαράς έχει δίκιο, εγκλωβίστηκε και πρέπει να απεμπλακεί το συντομότερο δυνατό. Για να απεμπλακεί θα πρέπει είτε να οδηγήσει το σχήμα σε αποτυχία, είτε να φέρει πιο κοντά τον χρόνο των εκλογών. Και αν υποθέσουμε ότι οι κινήσεις του δεν περιέχουν δόλο, τότε θα προσπαθήσει να επισπεύσει τις εκλογές διεκδικώντας την αυτοδυναμία.
    Όμως η προσφορά αυτής της κυβέρνησης προς τον τόπο, θα είναι αντίστοιχη της έκτασης του βίου της. Μία κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, είναι σαν καινούργια ομπρέλα στην καταιγίδα. Και πιθανότατα θα εντείνει την αντίθεση της κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα. Αν ο Καρατζαφέρης είναι τελικά έξυπνος, θα κάτσει έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή