Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Αποκλείστηκε η Β. Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς

Ένα αστείο στο twitter θεωρήθηκε... ρατσιστικό!


Ο χαρακτηρισμός ως ρατσιστικής μιας πράξης ή μιας φράσης είναι αρκετά εύπλαστος ώστε να μπορεί να κολλάει παντού. Όπου και όποιον βολεύει. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει κυριαρχήσει το ενοχικό σύνδρομο και η αυτολογοκρισία διότι είναι πολύ πιθανόν ακόμη και ένα αστείο να προσάψει σε αυτόν που το λέει τον χαρακτηρισμό "ρατσιστής"! Κάπως έτσι, με ένα αστείο, μια Ελληνίδα αθλήτρια βρέθηκε εκτός Ολυμπιάδας και ασχολήθηκαν μαζί της επίσημοι και ανεπίσημοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για το σχόλιο της Βούλας Παπαχρήστου στο twitter, που ήταν αρκετό για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να λάβει απόφαση αποκλεισμού της Ελληνίδας αθλήτριας του τριπλούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. 
Η Παπαχρήστου ζήτησε συγνώμη και έδωσε εξηγήσεις, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Ισίδωρος Κούβελος, πήρε την απόφαση να «κόψει» την αθλήτρια από την ελληνική αποστολή.  Η ανακοίνωση της ΕΟΕ αναφέρει: 
«Με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής Aποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τίθεται εκτός Ολυμπιακής Ομάδος η αθλήτρια στίβου του άλματος τριπλούν, Παρασκευή Παπαχρήστου, για δηλώσεις της που αντίκεινται στις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. 
Η αθλήτρια δεν βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς αναμενόταν λίγο πριν την έναρξη των αγωνισμάτων στίβου».

Παραπέμπεται στη Δικαστική Επιτροπή


Ο ΣΕΓΑΣ παρέπεμψε την αθλήτρια στη Δικαστική Επιτροπή όπως ενημέρωσε με ανακοίνωση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ καταδικάζει το απαράδεκτο σχόλιο της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου στο twitter, το οποίο αντίκειται στις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού αλλά και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που προάγει την αρμονική συνύπαρξη και συναδέλφωση όλων των λαών και φυλών του Κόσμου. Με απόφασή του, στην σημερινή του συνεδρίαση, το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ παραπέμπει την αθλήτρια στην Δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Για την συμμετοχή της αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ζήτημα που εκ των πραγμάτων έχει μπει δημόσια, αρμόδια να αποφασίσει είναι η ΕΟΕ την απόφαση της οποίας, όποια και αν είναι, ο ΣΕΓΑΣ θα στηρίξει».

Πως ξεκίνησε


Η αθλήτρια της ΑΕΚ ανάρτησε στο twitter της ένα σχόλιο που βρήκε δημοσιευμένο στο facebook και έγραφε: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!» και λόγω του σχολίου κατέληξε να χάσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Το tweet έφερε αντιδράσεις από τους «followers» της Παπαχρήστου οι οποίοι απάντησαν: 

-«Ξενοφοβικά σχόλια από αθλήτρια της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς είναι απαράδεκτα. Μας ντροπιάζεις...».

-«Αν είναι σοβαρή η Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα, θα πρέπει να σας βάλουν στο πρώτο αεροπλάνο και να σας στείλουν πίσω».

-«Καλό! Και οι Εβραϊκοί φούρνοι θα μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό! Ακόμα καλύτερο! Που τα βρίσκω ο π#@*#ς!».

-«Δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις σου αλλά κανείς retweet στον Κασιδιάρη. Μήπως φοβάσαι μην αποκλειστείς;»

-«Φαινόμενα ρατσισμού και μετανάστευσης.... Σαν αθλήτρια των αγώνων είσαι κάτι παραπάνω από εσένα, εκπροσωπείς ένα λαό....»

-«Μας ντρόπιασες με τις εξυπνάδες σου! Κρίμα γιατί μέσα στη φτώχεια μας περιμέναμε κάτι όμορφο. Ευχόμαστε να βγεις τελευταία!!!!»



Η συγνώμη της αθλήτριας 

«Όλα αυτά που συνέβησαν δεν με εκφράζουν. Είμαι Αθλήτρια τίποτε άλλο!! Δεν συνηθίζω να προσβάλω ποτέ κανέναν...δεν είμαι αυτής της ιδεολογίας! Ζητώ συγγνώμη αν άθελα μου προσέβαλα ανθρώπους! Δεν εχω καμία ανάμιξη με τα πολιτικά!!! Είμαι Αθλήτρια και μόνο!», ανέφερε η Παπαχρήστου, ενώ δήλωσε σοκαρισμένη, στον Novasport fm, μετά την είδηση του αποκλεισμού της: 

«Μου κόπηκαν τα πόδια μόλις το είδα. Ζητώ συγνώμη από όλους τους φίλους μου και τους συναθλητές μου αν ντρόπιασα την Εθνική ομάδα του στίβου. Αλλά και από τους ανθρώπους και τις εταιρίες που με στηρίζουν. Το όνειρό μου ήταν αυτοί οι αγώνες. Ολα αυτά τα χρόνια προσπαθώ για τις συγκεκριμένες τρεις ημέρες, είναι δυνατόν να μην σέβομαι τις Ολυμπιακές αξίες και να θέλω να προσβάλλω αυτά τα ιδεώδη»; 


Tα μηνύματα της Βούλας Παπαχρήστου: 









Έσβησε το προφίλ της 

Στη συνέχεια η Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν έσβησε τον λογαριασμό της στο twitter, ενώ εντύπωση προκάλεσαν τα συχνά-πυκνά retweets της από την Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, υπάρχει και συνομιλία στον λογαριασμό της με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Λίγη ώρα αργότερα επανεργοποιήθηκε ο λογαριασμός της χωρίς τον χορηγό.

Εν τω μεταξύ, τα μέλη από το Δ.Σ. της ΑΕΚ Τζούλιος Συναδινός και Χρήστος Πιλάλης, έσπευσαν να καταδικάσουν την πράξη της αθλήτριας. 
Στην κοινή δήλωσή τους αναφέρουν: 
«Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στον αθλητισμό.
Η δήλωση της αθλήτριας της εθνικής ομάδας στίβου Β. Παπαχρήστου σε ηλεκτρονικό χώρο κοινωνικής δικτύωσης περί «αφρικανών-κουνουπιών Δυτικού Νείλου και σπιτικού φαγητού» είναι βλακώδης και ρατσιστική.
Υπάρχουν αθλητές που κατανοούν το κοινωνικό τους ρόλο και άλλοι που έχουν το μυαλό στα πόδια. Προφανώς η Β. Παπαχρήστου ενέταξε τον εαυτό της στη δεύτερη κατηγορία, υπονομεύοντας την αξία μιας πιθανής αγωνιστικής της επιτυχίας στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Καλούμε το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και το ΔΣ του σωματείου της ΑΕΚ να αποδοκιμάσουν τη δήλωση της αθλήτριάς τους που δεν έχει καμιά σχέση μα αθλητικά ιδανικά και ανθρώπινες αξίες.
Τζούλιος Συναδινός, Χρήστος Πιλάλης, μέλη του ΔΣ της ΑΕΚ».

ΑΕΚ: «Υποκριτικός ο αποκλεισμός»

Στη σωστή διάσταση έθεσε το ζήτημα που προέκυψε η Ερασιτεχνική ΑΕΚ, της οποίας είναι αθλήτρια η Παπαχρήστου. Η αντίδραση της ΑΕΚ για τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ήταν άμεση.
Οι «κιτρινόμαυροι» στους οποίους ανήκει η αθλήτρια του τριπλούν, αναγνωρίζουν το λάθος της με το ρατσιστικό σχόλιο της στο twitter, ωστόσο κάνουν λόγο για προκλητική και υποκριτική στάση, ενώ μεταξύ άλλων προαναγγέλλουν αντιδράσεις με κάθε νόμιμο μέσο. 
Η ανακοίνωση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ έχει ως εξής: 
«Η αθλήτρια Παρασκευή Παπαχρήστου τιμά με την αγωνιστική της παρουσία τόσο τα χρώματα της ΑΕΚ, όσο και της Εθνικής Ελλάδος τα τελευταία χρόνια σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, φέρνοντας μετάλλια και διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Ένα προσωπικό λάθος, το οποίο παραδέχτηκε και η ίδια σε προσωπικό της χώρο κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μειώσει την προσωπικότητα, το ήθος και την προσφορά της. 
Είναι αυτονόητο ότι σαν διοίκηση της ΑΕΚ αποδοκιμάζουμε κάθε μορφή ρατσισμού, από όπου κι αν προέρχεται, και ότι η πάγια θέση μας είναι ότι ο αθλητισμός ενώνει λαούς, πολιτισμούς και εξομοιώνει κάθε διαφορετικότητα.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα επιτρέψουμε ένα ατυχές περιστατικό να γίνει σημαία από κάποιους για πολιτικές αντιπαραθέσεις, υπονομεύοντας την προσπάθεια της αθλήτριάς μας για όσο το δυνατό καλύτερη εκπροσώπηση της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Επειδή θεωρούμε ότι η υπερβολή ορισμένων "θιγμένων" είναι παιχνίδι στην πλάτη της αθλήτριάς μας και μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει, δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε σκέψη για αποκλεισμό της αθλήτριάς μας από την κορυφαία διοργάνωση είναι προκλητική, υποκριτική και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, και θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο».

Αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς


Όπως ήταν αναμενόμενο το σχόλιο της Παπαχρήστου βρήκε την Αριστερά στα... ταμπούρια για να υπερασπιστεί την... αντιρατσιστική ιδεολογία της. Την ανάκληση της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ζήτησε με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά:
«Ρατσιστικό χιούμορ και "αστειάκια" που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν είναι ανεχτά από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να ευδοκιμούν στον ελληνικό αθλητισμό. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να ανακαλέσει τώρα την κυρία Βούλα Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βλέποντας από την τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες ας κάνει όσα άθλια "αστεία" θέλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Λονδίνο».

Στα ίδια χνάρια και το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου που, στη συνέχεια εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη υπόσταση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα από κανέναν και ειδικά από μέλη της αθλητικής κοινότητας, τα οποία αποτελούν σύμβολα για νέους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ελπίζουμε, έστω και καθυστερημένα, η κυρία Παπαχρήστου να κατάλαβε το λάθος της και η δημόσια συγγνώμη της να είναι πραγματικά ειλικρινής». 
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε ορθή την απόφαση για τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου από την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μια στοιχειώδη και επιβεβλημένη ενέργεια.
Υποστήριξη της αθλήτριας στο facebook!

Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο σελίδες υποστήριξης. Η πρώτη αναφέρει: «Θέλουμε τη Βούλα Παπαχρήστου στο Λονδίνο. Ντροπή σας σεμνότυφοι υποκριτές» και η δεύτερη: «Βούλα Παπαχρήστου, είμαστε μαζί σου! Επαναφορά στους αγώνες».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου