Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Στην διαφθορά δεν ισχύει μνημόνιο

Έκθεση - φωτιά Λ.Ρακιντζή για τη διαφθορά στο Δημόσιο
Συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, κακοδιοίκηση, ανευθυνότητα και… ατιμωρησία για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το 2011, που θα κοινοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.


"Πρωταθλητές" στη διαφθορά οι εφοριακοί

 
Η φύση του επαγγέλματος τους τοποθετεί στη πρώτη θέση του βάθρου διαφοράς! Οι εφοριακοί υπάλληλοι είναι συνήθως ΔΗΜΟΣΙΟΙ υπάλληλοι  με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και συχνά υψηλό βαθμό στη διοίκηση, για αυτό και υπάρχει εκμετάλλευση με… απειλές και μυστικές ανταλλαγές φακελακίων !
 
Τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς σχετίζονται με παραβάσεις καθήκοντος, συναλλαγές δημόσιων λειτουργών κάτω από το τραπέζι και ελλιπή ή αδικαιολόγητα «πόθεν έσχες». Βέβαια, ακόμη και όταν εντοπίζονται … δυστυχώς δεν υπάρχει η ανάλογη τιμωρία!! Στις περισσσότερες πειθαρχικές αποφάσεις, σχεδόν όλοι αποδεικνύονται αθώοι, γεγονός που οδήγησε το γενικό επιθεωρητή να κάνει ένσταση ενώπιον των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, δυνατότητα που όμως περιορίζεται από το νέο πειθαρχικό δίκαιο.
 
Χάρη στην επέμβαση του κ. Ρακιντζή, οι υποθέσεις που εξετάστηκαν σε δεύτερο βαθμό, αυξήθηκαν περίπου κατά 10% συγκριτικά με πέρσι, στοιχείο που καταδεικνύει την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και τη διατήρηση των προβλημάτων κακοδιοίκησης. Ο γενικός επιθεωρητής άσκησε ένσταση κατά 185 πρωτόδικων πειθαρχικών αποφάσεων (εν συνόλω 1.250) που ήταν υπερβολικά επιεικείς ή η αιτιολόγησή τους ανεπαρκής.
 

Τρικαλινό… φαγοπότι!!

 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εφοριακού στη ΔΟΥ Τρικάλων, ο οποίος από το 1995 ώς το 2006 εξέδιδε χρηματικά εντάλματα πληρωμής για την εξόφληση δανείων ή λογαριασμών στους δήμους Φαρκαδόνας και Πιαλείων, τα οποία όμως ουδέποτε απέδωσε, αυξάνοντας τις προσωπικές του καταθέσεις κατά 175.000 ευρώ. Το χούι όμως το είχε από παλιά, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε και άλλη παλιότερη πειθαρχική δίωξη για υπεξαίρεση σε παράβολα Δημοσίου (ΚΤΕΟ) αξίας 22.000.000 δρχ. Στον υπάλληλο είχε αρχικώς επιβληθεί η ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών.
 

100.000 ευρώ  η ταρίφα!

 
Εφοριακός στην πρωτεύουσα απαίτησε 100.000 ευρώ για να μην καταχωρηθεί φορολογική παράβαση σε επιχείρηση. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό του επέβαλε προσωρινή παύση έξι μηνών, ενώ τελικά απολύθηκε από το δευτεροβάθμιο.
 

Εκτός από  λάδι… μοιράζουν και επιταγές στην Πελοπόννησο!

 
Προϊστάμενος του Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο παρέδωσε σε εταιρεία επιταγές 230.000 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει την επιχορήγηση της επένδυσης, χωρίς να ελέγξει το σχετικό φάκελο. Σε άλλη υπόθεση, ο ίδιος εξέδωσε επιταγή ποσού 467.300 ευρώ ως προκαταβολή της προβλεπόμενης επιχορήγησης (50%), παρά το γεγονός ότι ήταν ελλιπή τα δικαιολογητικά. Αρχικά του είχε επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών.
 

Ηφαίστειο του…ΙΚΑ!

 
Υπάλληλος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Θήρας απαλλάχθηκε από πειθαρχικό παράπτωμα, αν και χορηγούσε βεβαιώσεις μη οφειλής σε επιχειρήσεις που δεν είχαν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές.
 
Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΤ απαλλάχθηκε από το πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό, αν και με πράξεις ή παραλείψεις του από το 2006 έως το 2010 συνέβαλε στην πρόκληση οικονομικής ζημίας σε βάρος του ΕΟΤ (από την υπογραφή δελτίων τουρισμού) και στη δημιουργία υποχρεώσεων σε βάρος του. Στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι υπάλληλοι και ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε ένσταση.
 
Σχεδόν το 70% των σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων έχει τελεσθεί από «παλιούς» υπαλλήλους με α' βαθμό και αρκετά χρόνια υπηρεσίας (τουλάχιστον 20-25), ενώ πολλοί κατέχουν θέσεις ευθύνης (προϊστάμενοι τμημάτων κ.ά.).
 
Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται αναδρομικός έλεγχος όλων των «πόθεν έσχες» των περίπου 60 υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι «ξηλώθηκαν» πριν από μήνες μετά τις καταγγελίες επιχειρήσεων,  πως οι υπάλληλοι ενέκριναν επιδοτήσεις τουριστικών μονάδων, αν και οι επιχειρηματίες προσκόμιζαν πλαστές εγγυητικές επιστολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου