Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ανθρωποκυνηγητό στις Κυκλάδες



Σε δυσεπίλυτο γρίφο για την ΕΛ.ΑΣ. εξελίσσεται η υπόθεση του φονικού της Πάρου με την συμμορία που λήστεψε το υποκατάστημα της τραπέζης στη Νάουσα και που δολοφόνησε τον ηλικίας 53 ετών ταξιτζή, να είναι άφαντη.

Στο αρχηγείο της Αστυνομίας στην Αθήνα ομολογούν πως τα ίχνη των ληστών έχουν χαθεί από την πρώτη στιγμή και καταλήγουν σε δύο κυρίαρχα σενάρια.
Το πρώτο αφορά το ενδεχόμενο της καταφυγής σε γιάφκα - κρυψώνα στο νησί της Πάρου και το δεύτερο αφορά εκ νέου το ενδεχόμενο οι ληστές να αναχώρησαν αμέσως από το νησί μέσω κάποιου πλωτού μέσου.

Ωστόσο οι έρευνες στην γειτονική Νάξο δεν έχουν αποδώσει. Κατά το αρχηγείο της Αστυνομίας οι έρευνες αυτές επεκτείνονται και σε άλλα παρακείμενα νησιά των Κυκλάδων.

Ανησυχία και δεύτερες σκέψεις πάντως προκαλεί η πρωτοφανής κλιμάκωση της βίας σε τουριστικά θέρετρα και τουριστικούς προορισμούς του διαμετρήματος της Πάρου. Η εικόνα που έχει εντυπωθεί μετά τα επαλειμμένα κρούσματα εγκληματικότητας στο νησί είναι ζοφερή με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και γενικότερα για την γενική τουριστική εικόνα των ελληνικών νησιών που μεταδίδεται διεθνώς μέσω των ΜΜΕ.

To χρονικό και οι έρευνες


Άφαντοι εξακολουθούν να παραμένουν οι τέσσερις δράστες που εισέβαλλαν χθες το πρωί σε τράπεζα στη Νάουσα της Πάρου και στη συνέχεια δολοφόνησαν εν ψυχρώ το 53χρονο Δημήτρη Μίχα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, η συμμορία, να μην έφυγε με ταχύπλοο προς τη Νάξο, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά αλλά να παραμένει στη Πάρο σχεδιάζοντας άλλο τρόπο διαφυγής.

Ενδεχόμενο το οποίο ενισχύεται από το γεγονός ότι αφενός το σκάφος που είχε αρχικά συνδεθεί με τους δράστες, αποδείχθηκε ότι δεν σχετίζεται με την υπόθεση και αφετέρου πολίτες από την περιοχή του Αμπελά που βρέθηκε καμένο το αμάξι διαφυγής των ληστών (το οποίο είχε κλαπεί από την Αττική), ανέφεραν ότι δεν είδαν κανένα ταχύπλοο να φεύγει από την περιοχή.





Οι έλεγχοι τόσο στο λιμάνι της Παροικιάς, όσο και στο αεροδρόμιο του νησιού είναι εξονυχιστικοί, καθώς οι άνδρες της αστυνομίας θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η συμμορία να κρύβεται σε κρυψώνα περιμένοντας να καταλαγιάσει ο θόρυβος.

Στο νησί και στην Αντίπαρο έχει αναπτυχθεί αστυνομικός κλοιός με έλεγχο των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, με μπλόκα στους δρόμους και ελέγχους του λιμενικού στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Έλεγχοι ακόμη γίνονται για να εντοπισθεί ο τρόπος άφιξης, τα τυχόν καταλύματα και οι κινήσεις των δραστών. Παράλληλα ορισμένοι προληπτικοί έλεγχοι γίνονται και στη Νάξο αλλά και σ' άλλα γειτονικά νησιά του Αιγαίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τα μέλη της σπείρας να ήλθαν στο νησί με διαφορετικές παρέες, να διασκορπίσθηκαν και ν αναχωρήσουν σε διαφορετικό χρόνο για άλλους προορισμούς.

Οι κάμερες ασφάλειας κατά πάσα πιθανότητα έχουν καταγράψει τα πάντα, μέσα και έξω από την τράπεζα.

Πολλές είναι ομοιότητες μεταξύ της χθεσινής ληστείας και αυτής που έλαβε χώρα στις 16 Ιουλίου σε υποκατάστημα της Alpha Bank στις Σπέτσες, με λεία περίπου 500.000 ευρώ.

Και τότε οι δράστες ήταν τέσσερις, είχαν στόχο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας, ενώ είχαν ακριβώς και την ίδια τουριστική περιβολή.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν πολλές ομοιότητες με τη ληστεία που έγινε στις 16 Ιουλίου σε υποκατάστημα της Alpha Bank που βρίσκεται στις Σπέτσες, με λεία περίπου 500.000 ευρώ. Και τότε οι δράστες ήταν τέσσερις, είχαν στόχο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας, ενώ είχαν ακριβώς και την ίδια τουριστική περιβολή.

Ωστόσο στις δύο ληστείες υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Οι δράστες των Σπετσών έφεραν καλάσνικοφ. Επίσης υπάρχουν αναφορές για παρουσία στην ληστεία μιας γυναίκας, ενώ αντίθετα τέτοιες μαρτυρίες δεν υπήρξαν στην περίπτωση της Πάρο.

Η διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής παρακαλεί όποιος πολίτης έχει αντιληφθεί ή γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με την υπόθεση, να επικοινωνήσει με την τηλεφωνική γραμμή 210-6411111.

πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου