Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ανολοκλήρωτη η έρευνα για τη “λίστα των 32”

Για αοριστολογίες και διαδόσεις κάνουν λόγο οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης σχετικά με την υπόθεση της «λίστας των 32», την ώρα που αναμένεται να κατατεθεί στην εισαγγελία το πόρισμα του ΣΔΟΕ για την υπόθεση των Μεϊμάρακη, Λιάπη και Βουλγαράκη, για τους οποίους, όπως έχει γνωστό, μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, η ταχύτατη διερεύνηση των υποθέσεων που συνδέονται με τη λίστα των 32 πολιτικών προσώπων που ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό αποτελεί για τη Δικαιοσύνη θέμα άμεσης προτεραιότητας. 

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, πρόκειται για ξεχωριστές δικογραφίες ανά την Ελλάδα, από τις οποίες άλλες βρίσκονται στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, άλλες σε περιφερειακές εισαγγελίες και άλλες στο στάδιο της προανάκρισης και αφορούν πολιτικά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ και άλλους πολιτικούς χώρους, ενώ είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των σχετικών δικογραφιών που αφορούν σε αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύσκεψη για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο, υπό τον αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επιβλέποντα το έργο των οικονομικών εισαγγελέων, Νίκο Παντελή, με τη συμμετοχή των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως αυτήν τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν οι σχετικές δικογραφίες στο Εφετείο, ώστε να τις χειριστούν συνολικά οι δύο εισαγγελείς, αφού ακόμα είναι ανολοκλήρωτες και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν ολοκληρώνεται (το ταχύτερο δυνατόν) κάθε έρευνα, τότε ο φάκελος θα διαβιβάζεται αμέσως στους οικονομικούς εισαγγελείς για την αξιολόγησή του. 

Εκείνο ωστόσο που διευκρινίζεται είναι ότι δεν συνιστά και βεβαιότητα για την ενοχή κάποιου προσώπου η έρευνα με αφορμή μια καταγγελία εις βάρος του. Το «στοίχημα», πάντως, της ταχύτατης διερεύνησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αφού, όπως έλεγε εισαγγελική πηγή, η ταχύτητα πολλές φορές είναι και συνάρτηση των δυνατοτήτων των υπηρεσιών, με δεδομένο τον μεγάλο όγκο των υποθέσεων και το ελάχιστο προσωπικό του ΣΔΟΕ.

Για την υπόθεση, το περασμένο Σάββατο, υπήρξε παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε η «λίστα» να πάει αμέσως στους εισαγγελείς. Γι’ αυτό -προφανώς- και οι οικονομικοί εισαγγελείς εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά, όπως γράφουν, με τον θόρυβο περί «λίστας προσώπων που κατέχουν ή κατείχαν διάφορες θέσεις σε άμεσες εξουσίες του κράτους» και αναφέρουν τα εξής:

«Δυνάμει εισαγγελικών παραγγελιών εισαγγελέων διαφόρων εισαγγελιών, ορισμένες εκ των οποίων διατυπώθηκαν προ ικανού χρονικού διαστήματος, καθώς και παραγγελιών του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος που διατυπώθηκαν κατά τα έτη 2011 και 2012, αλλά και αυτεπαγγέλτως από ανακριτικούς υπαλλήλους, διαφόρων περιφερειακών διευθύνσεων του ΣΔΟΕ, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ή αυτεπάγγελτη προανάκριση προς έλεγχο της βασιμότητας του περιεχομένου διαφόρων μηνυτήριων αναφορών και εγγράφων καταγγελιών, στρεφομένων κατά των εν λόγω προσώπων. Οι δικονομικές αυτές ενέργειες είναι συνήθεις, ενδεδειγμένες και σύμφωνες προς τις διατάξεις του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου, τελούν δε υπό την εποπτεία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος αλλά και υπό την εποπτεία των καθ' ύλην αρμοδίων εισαγγελέων των εισαγγελιών που παρήγγειλαν. Άπαντα τα περαιτέρω αορίστως διαδιδόμενα υπό διαφόρων τυγχάνουν αβάσιμα, επουδενί δε εν εξελίξει έρευνες δεν μπορεί ούτε και πρέπει να ταυτίζονται με διαπιστωμένες έκνομες συμπεριφορές».

Δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για τους τρεις πολιτικούς

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να περάσουν την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου ως μάρτυρες τα πρόσωπα που εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν στην υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται και τρεις πολιτικοί. Στον φάκελο της δικογραφίας περιλαμβάνεται και μία μηνυτήρια αναφορά του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού, που κάνει λόγο για εμπλοκή στην υπόθεση του προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και των πρώην υπουργών της ΝΔ Μιχάλη Λιάπη και Γιώργου Βουλγαράκη, οι οποίοι ωστόσο αρνούνται όσα τους αποδίδονται, προσφεύγοντας ήδη στη Δικαιοσύνη. 

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η υπόθεση επέστρεψε και πάλι στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου, η οποία άλλωστε είχε αναθέσει τη σχετική δικογραφία στο ΣΔΟΕ, προκειμένου να διερευνηθούν όσα αναφέρει ο κτηματομεσίτης. Θέμα ημερών είναι επίσης να παραδοθεί στην εισαγγελέα και η αναφορά του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει από την έρευνα που διενήργησε, επί περίπου δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, από την έρευνα του Σώματος δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν προκύψει στοιχεία επιβαρυντικά για τους τρεις πολιτικούς. 

Η δικογραφία βρισκόταν στο ΣΔΟΕ από το 2010 μετά τη δικαστική αντιδικία μεταξύ του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού και του επιχειρηματία Γιώργου Ζωγραφάκη με τον επιχειρηματία real estate Γιάννη Καρούζο. Και οι τρεις φέρονται να κινούνται γύρω από την εταιρεία real estate του Ιωάννη Καρούζου, κουμπάρου του Β. Μεϊμαράκη, τον οποίο εμπλέκουν σε μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής και παράνομου πλουτισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Real News», πρόκειται για υπόθεση δισεκατομμυρίων ευρώ, με αγοραπωλησίες ακινήτων την περίοδο 2005-2008 σε περιοχές-«φιλέτα» της Αττικής αλλά και αγοραπωλησίες που -σύμφωνα με καταγγελίες μαρτύρων- ήταν «βιτρίνα», για να καλυφθεί «μαύρο» χρήμα πάνω από 10 δισ. ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα, η κα Παπανδρέου αναμένεται να καλέσει ως μάρτυρες τους κ. κ. Λιβανό και Ζωγραφάκη, προκειμένου να προσκομίσουν συγκεκριμένα στοιχεία, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για επίκληση των ονομάτων των πολιτικών με σκοπό να στραφεί αλλού το ενδιαφέρον της έρευνας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζήτησε την επίσπευση της έρευνας, ώστε να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μεϊμαράκης ήταν εμφανώς εκνευρισμένος κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης παρουσίας του στον Άρειο Πάγο. Μάλιστα, εξέδωσε και ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αφορούν σε βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας με έμφαση τη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από επιλεκτικές διαρροές εις βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Τόνισε, δε, ότι δημιουργείται αποσταθεροποιητικό κλίμα, την ώρα που η ελληνική Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας. Ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δηλώνει και πάλι με κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδεμία εμπλοκή δική του υπάρχει στα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα και υπογραμμίζει: «Είμαι παρών και θα κάνω ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια».
 
Ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης υπέβαλε μήνυση το απόγευμα του Σαββάτου στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, λέγοντας: «Δεν γνωρίζω ούτε τον κ. Ζωγραφάκη ούτε τον κ. Καρούζο. Αισθάνομαι οδυνηρή έκπληξη για το γεγονός ότι αναμειγνύουν το όνομά μου. Το θεωρώ απάνθρωπο».

Ο Γιώργος Βουλγαράκης το μεσημέρι της Δευτέρας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μήνυση κατά του Ιωσήφ Λιβανού, του Γεωργίου Ζωγραφάκη, του Ιωάννη Καρούζου αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Όπως αναφέρει στο μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter: «Όπως είχα δηλώσει από χθες, κατέθεσα μήνυση εναντίον των λασπολόγων, για τα μυθεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας». 

Ο εφοπλιστής Νικόλαος Τσάκος, το όνομα του οποίου αναφέρεται στην κατάθεση του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού, δήλωσε πως «ουδεμία σχέση έχω με τα αναγραφόμενα στο παραπάνω δημοσίευμα, το περιεχόμενο του οποίου πλήττει βάναυσα την τιμή και την υπόληψη εμού και της οικογενείας μου», επιφυλασσόμενος παντός δικαιώματός του.
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου