Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Εκαναν τα αγάλματα νομίσματα


Άγνωστες ιστορίες κρίσης στις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Παλιά κατάστιχα δεν είναι γνωστό αν άνοιξαν οι Αθηναίοι όταν χρειάστηκαν χρήματα, αλλά ένα άγαλμα Νίκης του 5ου αι. π.Χ. που ήταν καλυμμένο με χρυσό το θυσίασαν για να κόψουν νομίσματα. Το μόνο που έχει μείνει είναι το πανέμορφο χάλκινο κεφάλι της, που σήμερα εκτίθεται στο μουσείο της Αρχαίας Αγοράς και είναι ένα μόνο από τα αντικείμενα που διηγούνται ιστορίες σχετικές με περιόδους κρίσης και θα βρεθούν στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών ξεναγήσεων που θα πραγματοποιηθούν αύριο στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Εξοστρακισμοί. «Μια πολιτική κρίση μαρτυρούν τα όστρακα (σ.σ. ψήφοι) για τον εξοστρακισμό του Θεμιστοκλή που εντοπίστηκαν στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς φαίνεται πως είναι χαραγμένα από λίγα χέρια και άρα αποδεικνύουν συνωμοσία», εξηγεί η αρχαιολόγος της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μαρία Λιάσκα, ενώ επιστίει την προσοχή μας και σε ένα εμβληματικό έργο που είναι απόρροια μιας πολιτικής κρίσης: τη στήλη της Δημοκρατίας. «Πρόκειται για ένα κείμενο που ψηφίζεται μετά την ανασφάλεια που προκαλεί η νίκη του Φιλίππου στη Χαιρώνεια και προβλέπει κυρώσεις σε όποιον βοηθήσει κάποιον τύραννο και επιβράβευση για όποιον σκοτώσει εχθρούς της Δημοκρατίας».

Νομισματοκοπείο. Ενα άγνωστο στο ευρύ κοινό νομισματοκοπείο - εκείνο της Γλαρέντζας - στην Πελοπόννησο που άρχισε να λειτουργεί το 1267 και έκοβε τορνέσια, νομίσματα με κύρος στο διεθνές εμπόριο της εποχής, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι σπεύσουν στις ξεναγήσεις (Σάββατο και Κυριακή 9.30 και 11.30) στο κάστρο Χλεμούτσι στην Ηλεία. Το νομισματοκοπείο που άνθησε στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας, στάματησε έναν αιώνα αργότερα τη δράση του λόγω της εσωτερικής αστάθειας, αλλά και της αντιπαράθεσης με το Δεσποτάτο του Μοριά.

Μυκήνες. Φως σε μια σκοτεινή περίοδο όπου τα μυκηναϊκά κέντρα καταρρέουν, οι άρχοντες μεταναστεύουν και ο λαός εγκαταλείπει την ενδοχώρα και αναζητά την τύχη του στα παράλια και ταξιδεύει στην Ανατολή - δηλαδή από την εποχή που οι Μυκήνες χάνουν την εξουσία και μέχρι τον 8ο αι. - παρουσιάζεται στη μικρή έκθεση με 31 αντικείμενα από τις συλλογές του το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που θα λειτουργεί από αύριο και έως 2 Δεκεμβρίου.
πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου