Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΜΕ  ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ  ΣΥΜΒΕΙ
Μαύρα  σύννεφα εμφανίζονται στις σχέσεις  τής  Ελληνικής Πολιτείας  με τούς Ομογενείς Έλληνες οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό.
Οι περισσότεροι από τούς Ομογενείς έχουν στην κυριότητά τους περιουσιακά στοιχεία καί εισοδήματα  (π.χ. ενοίκια) στην Ελλάδα. Για τα περιουσιακά αυτά στοιχεία καί εισοδήματα υποβάλλουν από παλιά Φορολογική Δήλωση στην Ελλάδα. 
Η Ελληνική Πολιτεία με συνεχείς  Νομοθετικές  ρυθμίσεις  αλλά καί με ερμηνευτικές εγκυκλίους  της  στά έτη 2011 καί 2012, ζήτησε...καί από τούς Ομογενείς,  που είναι μόνιμοι κατοικοι  εξωτερικού, να προσκομίσουν διάφορα δικαιολογητικά  με τα οποία θα  επιβεβαιώνεται ότι  είναι  μόνιμοι κάτοικοι  εξωτερικού  καί ότι έχουν υποβάλλει  εκεί , στό εξωτερικό, την Φορολογική τους Δήλωση,  για τό παγκόσμιο εισόδημά τους. 

Eιδικότερα, η Βουλή ψήφισε στίς 31/3/2011 τόν νόμο 3943 καί  με  σχετική διάταξη  εξουσιοδοτούσε τόν Υπουργό τών Οικονομικών να καθορίσει ποιά ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ   πρέπει να προσκομίζουν από εδώ καί στό εξής κάθε χρόνο, όσοι κατοικούν μόνιμα στό εξωτερικό, με απώτερο σκοπό να μήν φορογηθούν στην Ελλάδα καί τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος στην Αλλοδαπή.
Ο Υπουργός Οικονομικών, εξέδωσε τό 1012 τρείς Ερμηνευτικές Εγκυκλίους  με τίς  οποίες ζητά   από τούς κατοίκους Εξωτερικού,αλλά καί από τούς Ομογενείς,  να προσκομίσουν στην Ελλάδα «Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας» από την εφορία της φορολογικής κατοικίας του στό εξωτερικό. Ετσι στην ουσία ο Υπουργός θέλει να ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ εάν έχουν δηλωθεί καί στο εξωτερικό καί τα ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (π.χ. έσοδο από ενοίκιο που εισπράττει στην Ελλάδα ο Ελληνας Ομογενής που διαμένει π.χ. στην Αυατραλία). Εάν δεν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Ελλάδα , η εφορία τής Ελλάδος θα τόν φορολογήσει για τό παγκόσμιο εισόδημά του.
Στήν περίπτωση μάλιστα που δεν έχει υπογραφεί Διμερής Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ανάμεσα στην Ελλάδα καί στό άλλο Κράτος (π.χ. Αυστραλία) τό Υπουγείο ζητά από τόν ξένο κάτοικο (καί τόν Ελληνα Ομογενή) να του προσκομίσει τό αντίγραφο τής φορολογικής του δήλωσης που υπέβαλλε στό άλλο Κράτος στήν οποία να έχει δηλώσει καί το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα (τό οποίο ούτως ή άλλως έχει φορολογηθεί στην Ελλάδα).
Με τα παραπάνω κάποιοι προσπαθούν  να δημιουργήσουν προβλήματα στούς φιλήσυχους  Ομογενείς Ελληνες, οι οποίοι είναι μονίμως εγκατεστημένοι σέ άλλα κράτη καί καί έχουν καί κάποιο εισόδημα στήν Ελλάδα. Ειναι πρόβλημα φορολογίας που μέχρι σήμερα δέν είχαν. Είναι πρόβλημα φορολογίας που ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ θα δημιουργήσει στούς Ελληνες Ομογενείς ενώ δέν υπάρχει στην Ελλάδα κάποια παρανομία δεδομένου ότι τά εισοδήματα που προκύπτουν στην Ελλάδα  έχουν δηλωθεί καί έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα.
Φαίνεται αδιανόητο αυτό πού πρόκειται να γίνει :   Δηλαδή, η μαμά - Πατρίδα Ελλάδα να θέλει να δημιουργήσει-φορολογικά καί άλλα- προβλήματα στά παιδιά της που κατοικούν μόνιμα στό Εξωτερικό !!!!!!!!!!!!!!  
Κάι μάλιστα οι Ελληνικές Αρχές να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι  τών Ξένων φορολογικών Αρχών!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αλλά υπάρχει καί άλλο πρόβλημα :  η  εμπλοκή τών τοπικών ΔΟΥ στην φορολογία τών εισοδημάτων τών Ομογενών που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό. Η Εμπλοκή αυτή δημιουργεί έναν πρόσθετο λόγο ταλαιπωρίας  καί εκνευρισμού  κυρίως τών  ομογενών Ελλήνων του Εξωτερικού οι οποίοι ενώ φορολογούνται στό άλλο κράτος για τό εισόδημά που αποκτούν εκεί,  ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (άκουσον-άκουσον!!) μέ αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν όλα τα πλεονεκτήματα που τούς δίνει ο νόμος από αυτή τους την ιδιότητα.
Καί κινδυνεύουν να φορολογηθούν  δυό φορές στά δύο Κράτη για τό ίδιο εισόδημα.
Οι υπάλληλοι τών τοπικών  ΔΟΥ στην Ελλάδα , βρέθηκαν  απροετοίμαστοι σε αυτό τόν ρόλο γιατί δεν εχουν ενημερωθεί επαρκώς ούτε έχουν την πείρα σε υποθέσεις και θέματα κατοίκων εξωτερικού, πράγμα που δημιουργεί καθυστερήσεις, γραφειοκρατίες καί πρόσθετα προβλήματα, κυρίως στούς Ομογενείς μας.
(Φαντάζεσθε  τί θα γίνει εάν οι ξένες Αρχές πληροφορηθούν ότι οι φορολογικοί τους κάτοικοι δέν δήλωναν εκεί επί χρόνια κάποιο εισόδημα που υπήρχε στην Ελλάδα;) 
Δεν γνωρίζω άν  τα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Αρμοδία Υπηρεσία του Ελληνικού Υπουργείου τών Οικονομικών, εκφράζουν την βούληση τής πολιτικής ηγεσίας  του. Δεν είμαι σιγουρος εάν όλοι τους γνωρίζουν ποιές θα είναι νοι συνέπειες που θα προκύψουν εάν τά παραπάνω μέτρα εφαρμοστούν στό μέλλον. Ενα είναι σίγουρο : ότι θα διαταραχθούν οι σχέσεις τών Ελλήνων τής διασποράς με την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, δηλαδή με εμάς όλους που τους αγαπάμε γιατί είναι αδέλφια μας , διότι είναι Ελληνες
Γι αυτό πρέπει να σταματήσει αυτή την καταστροφική πολιτική γιατί διαφορετικά :
1.      Οι ομογενείς θα αναγκαστούν εξ αιτίας της  να πληρώσουν διπλούς φόρους για τό εισόδημά τους που προκύπτει στην Ελλάδα
2.      Η Ελληνική Κυβέρνηση καί εμείς οι υπόλοιποι Ελληνες θα εκτεθούμε καί  θα φανούμε στό εξωτερικό ότι για άλλη μιά φορά  τρωγώμαστε μεταξύ μας  (είμαστε ειδικοί στίς απογραφές που καταλήγουν σε τραγωδίες.....)
3.      Οι Ομογενείς θα φοβούνται να έλθουν στην Ελλάδα καί δέν θα επενδύσουν ποτέ στό μέλλον στην Ελλάδα

Υ.Γ. Τό παρόν απευθύνεται σε όλους τούς Ελληνες,  αλλα κυρίως στον κο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κο ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ  με την ελπίδα ότι η παρέμβασή του θα προλάβει τό κακό που θα έλθει όταν οι ομογενείς μας καταλάβουν τί τούς περιμένει.  

Αθήνα  19/9/2012
ΟΡΕΣΤΗΣ  ΕΜΜ. ΣΕΙΜΕΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου