Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ρωσική τεχνολογική απόβαση στην Δύση

Το Σκόλκοβο είναι η ρωσική 'Silicon Valley'
Ο σύμβουλος του προέδρου του Ιδρύματος Σκόλκοβο, Πέκα Βιλιακάινεν, χαρακτηρίζει ως «παράδοξη κατάσταση», το γεγονός ότι το Σκόλκοβο δεν είναι περισσότερο γνωστό στη Ρωσία, απ’ ότι στο εξωτερικό. Όπως λέει, αν ρωτήσει κανείς έναν οδηγό ταξί «τι είναι το Σκόλκοβο;», θα πάρει την απάντηση ότι «μάλλον είναι ακόμα ένας αμφιβόλου χρησιμότητας φορέας». Όπως υποστηρίζει ο ίδιος όμως, σε 2-3 χρόνια το ερευνητικό κέντρο θα αντιμετωπίζεται στη Ρωσία με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα. 

Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει κυρίως από τον κατάλογο των μετεχόντων στις εκδηλώσεις Pioneer στη Βιέννη, και Slush στο Ελσίνκι, όπου τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν επενδυτικά συνέδρια-εκθέσεις και οι εγχώριες εταιρίες που εδρεύουν στο ερευνητικό κέντρο καινοτομιών Σκόλκοβο, έχουν σκοπό να παρουσιάσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Συγκεκριμένα, η εταιρία IndoorGo, που ιδρύθηκε από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο των Ουραλίων και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Αριέλ του Ισραήλ, σχεδίασε μια υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα να καθοριστεί το σημείο όπου βρίσκεται ο χρήστης μέσα σε έναν κλειστό χώρο. Οι προκαταρκτικές δοκιμές που έχουν γίνει δείχνουν ότι ο αλγόριθμος, με τη βοήθεια ενός smartphone και ασύρματου δικτύου, μπορεί να υπολογίσει κάτι τέτοιο με ακρίβεια. Δηλαδή με απόκλιση λίγων μόνο χιλιοστών. Μελλοντικά, το σύστημα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για ανταλλαγή πληροφοριών και συλλογή στοιχείων για τους επισκέπτες εκθέσεων, μουσείων, σούπερ μάρκετ, Megamall και άλλων μεγάλων κλειστών χώρων.

Δίκτυα … «πλανητικών ρομπότ»! 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εφεύρεση της εταιρίας Toytemic. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Εβγκένι Σμετάνιν, αναφέρει σχετικά: «Επινοήσαμε και αναπτύξαμε τα δίκτυα αισθητήρων που λειτουργούν αυτόνομα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα ελέγχου τους μέσω οποιουδήποτε στοιχείου του δικτύου αυτού, χρησιμοποιώντας τηλεχειριστήριο. Η χρήση της σε ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να αποδειχθεί ιδανική. Για παράδειγμα, στη δημιουργία αυτόνομων ερευνητικών ομάδων, ή γεωλογικών σταθμών που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από ρομπότ. Στο μέλλον, τα δίκτυα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους πλανήτες ή σε συνθήκες υπό τις οποίες ο άνθρωπος δεν μπορεί να εργαστεί. Ωστόσο, σήμερα οι ρομποτικές τεχνολογίες ανάλογου τύπου βρίσκονται ακόμη σε βρεφικό στάδιο. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να τις εισάγουμε αρχικά σε πιο ανεπτυγμένους τομείς». Αυτό αφορά κατ’ αρχήν τα παιχνίδια, και δεν είναι τυχαίο ότι η βασική θεωρία της Toytemic ονομάζεται «Στρατηγική πάνω στο χαλί».

Με άλλα λόγια, πρόκειται για τη μεταφορά των στρατηγικών των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, από την εικονική πραγματικότητα στην πραγματική ζωή. Τα στρατιωτάκια-παιχνίδια, με ενσωματωμένα τα απαραίτητα τσιπ, μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να εκτελέσουν μια ποικιλία εντολών του ιδιοκτήτη τους. Οι εμπορικές προοπτικές μια ανάλογης εφεύρεσης είναι προφανείς, ανέφερε με βεβαιότητα ο Εβγκένι Σμετάνιν. Η ηλεκτρομηχανική των σύγχρονων παιχνιδιών έχει φτάσει στο επίπεδο των πρωτόγονων ρομπότ. Γεγονός που σημαίνει ότι η «Στρατηγική πάνω στο χαλί», αν φυσικά ευοδωθούν οι επαφές με τους κορυφαίους κατασκευαστές, μπορεί αναμφίβολα να καταστεί ένα περιζήτητο προϊόν.
πηγή: defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου