Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Συνελήφθησαν οι ληστές του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας


Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν τρία άτομα που εμπλέκονται στη ληστεία που είχε γίνει στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στις 17 Φεβρουαρίου. Στη σύλληψη των ληστών έφτασαν  άνδρες της ασφάλειας που προσποιήθηκαν τους αγοραστές και τους συνέλαβαν με τα αρχαία στα χέρια. Υπενθυμίζουμε ότι από το Μουσείο οι άγνωστοι τότε ληστές είχαν αρπάξει 68 εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας. Σύμφωνα με το pelop.gr, τα αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο προκειμένου να γίνει η επαλήθευσή τους και να διευκρινιστεί εάν αντιστοιχούν με αυτά που άρπαξαν οι ληστές.

Αυτό το δαχτυλίδι - σφραγίδα φαίνεται πως ήταν ο βασικός στόχος των ληστών του Μουσείου. Προέρχεται από το ταφικό συγκρότημα της Άνθειας Μεσσηνίας και χρονολογείται στα 1580-1400 π.Χ.  Το πολύτιμο έκθεμα που κατάφεραν να αρπάξουν οι ληστές απεικονίζει δύο άνδρες αθλητές που συμμετέχουν σε τελετή ταυροκαθαψίων. Είναι σπάνιο και γι' αυτό αποφασίστηκε ο δανεισμός του από το Μουσείο Καλαμάτας στην Ολυμπία προκειμένου να εκτεθεί. 
Η σύλληψη των δραστών ήταν θέμα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία και οι εκτιμήσεις πως τα αρχαία δεν απομακρύνθηκαν από την περιοχή της Ολυμπίας φαίνεται πως επαληθεύονται. Αναμένεται και το τελικό στάδιο της ταυτοποίησης για να "δεθεί" η υπόθεση και να διευκρινιστεί αν υπήρχε συνεργάτης εκ των έσω.


Υπενθυμίζουμε ότι λίγο μετά τις 7.30 το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου του 2012 δύο κουκουλοφόροι ληστές εισέβαλαν στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, την ώρα που η φύλακας του χώρου απενεργοποιούσε τον συναγερμό για να αναλάβει υπηρεσία. Οι δύο ληστές, υπό την απειλή όπλου, έδεσαν και φίμωσαν τη γυναίκα, απαιτώντας να τους δείξει πού βρίσκονται τα "χρυσά στεφάνια" του Μουσείου. Οι ληστές αφού συνέλεξαν περίπου 65 με 68 εκθέματα από πέντε προθήκες, διέφυγαν πεζοί και εξαφανίστηκαν. Παρά την καθυστερημένη κινητοποίηση που έγινε δεν συνελήφθησαν. Η φύλακας όταν κατόρθωσε να λυθεί, ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές για το συμβάν, οι οποίες μετέβησαν στο χώρο της κλοπής. Έτσι οι αστυνομικοί αφού δεν εντόπισαν τα ίχνη τους αποφάσισαν να περιμένουν  την κίνηση πώλησης των αρχαίων δεδομένου ότι ο κλοιός εξαγωγής τους σε άλλη χώρα είχε σφίξει.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου