Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Πρόεδρος ΣτΕ: Η αποχή δικαστών, με αυτή τη μορφή ευτελίζει την έννοια της απεργίας


Αυστηρό κέλευσμα σε δικαστές και εισαγγελείς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου διότι «μια τέτοια στάση αλλοιώνει και ευτελίζει την μορφή των κινητοποιήσεων» απηύθυνε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κ. Κ. Μενουδάκος μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων. 

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, εκπρόσωποι κομμάτων, κ.α. Αίσθηση, όμως προκάλεσαν τα όσα είπε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κ. Γ. Φαλτσέτος. Μίλησε για προσπάθεια χειραγώγησης των δικαστών με τα νέα μέτρα που προβλέπουν νέες περικοπές στις αποδοχές τους ενώ αναφερόμενος στις υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα επισήμανε: «Με χιλιάδες υποθέσεις στα ράφια η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο δικαστής επιχειρείται να μετατραπεί σε αλλοτριωμένος γραφειοκράτης». 

Από την πλευρά του ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τόνισε: «Χάσαμε μεν, αλλά δεν πρέπει να χαθούμε. Να έχουν την αισιοδοξία ότι με αυτή την τελευταία προσπάθεια ίσως να βγούμε από το τούνελ». 

«Οι διοικητικοί δικαστές, και γενικότερα οι Έλληνες δικαστές, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, καλούνται να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια χωρίς αντίστοιχα κίνητρα, αλλά αντιθέτως με μείωση των οικονομικών απολαβών τους και με κατάργηση δικαιωμάτων που τα θεωρούσαμε οριστικώς κεκτημένα» είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ στην ομιλία του και προσέθεσε: «Η πραγματικότητα αυτή δεν δικαιολογεί την παραίτηση των δικαστών από την άσκηση του έργου τους που είναι η προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των διοικούμενων και του γενικού συμφέροντος της κοινωνίας. Το γεγονός ότι ο δικαστής αδικείται από την Πολιτεία δεν τον νομιμοποιεί να εγκαταλείψει την προστασία άλλων αδικούμενων συμπολιτών του». 

Σύμφωνα με τον κ. Μενουδάκο γεννάται έτσι προβληματισμός για τη νομιμοποίηση της αποχής από  το καθήκον απόδοσης της Δικαιοσύνης, καθώς «δεν φαίνεται να έχει διακαιοπολιτική δικαίωση η άρνηση άσκησης του έργου αυτού από τους δικαστές που είμαστε άμεσα όργανα του κράτους και, συνεπώς, τμήμα του σκληρού πυρήνα της κρατικής εξουσίας, ιδιότητα την οποία δικαίως υπερασπιζόμαστε και την οποία, άλλωστε, δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε». Κατά τον κ. Μενουδάκο «μια τέτοια στάση αλλοιώνει ή και ευτελίζει την έννοια της απεργίας ως μορφή αγώνα των εργαζομένων για την προάσπιση ή τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, όπως έχει καθιερωθεί ιστορικά». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ δεν συμμετέχει από την αρχή στις κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει οι υπόλοιπες δικαστικές ενώσεις αντιδρώντας στο νέο «ψαλίδισμα» των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών που έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν συνολικά το 60% των αποδοχών τους.  

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣτΕ αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης για να τονίσει ότι το …φαινόμενο δεν χαρακτηρίζει μόνο τη λειτουργία των ελληνικών δικαστηρίων αλλά και των ευρωπαϊκών. «Είναι γεγονός πάντως ότι στη διοικητική δικαιοσύνη η καθυστέρηση είναι υπερβολικά μεγάλη και προβληματίζει» τόνισε σημειώνοντας ωστόσο πως: «Είναι επίσης γεγονός πως αν συγκριθεί ο μέσος όρος ανά δικαστή του παραγόμενου έργου, ο Έλληνας διοικητικός δικαστής θα αποδειχθεί πολύ παραγωγικός σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους του, σχεδόν σταχανωβίτης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου