Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Τα αλυτρωτικά σχέδια της Αλβανίας...

Τα αλυτρωτικά σχέδια της Αλβανίας περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κατά τη διάρκεια συνεδρίου στα Τίρανα για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.

Ο Σαλί Μπερίσα μιλώντας στο συνέδριο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι « η ιδέα της ενιαίας εθνικής Αλβανίας γεννήθηκε στο Κόσσοβο» ενώ περιγράφοντας ουσιαστικά το πλαίσιο μέσα
στο οποίο θα κινηθεί η πολιτική της χώρας του στο μέλλον είπε: «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτινάξουμε τα φυσικά σύνορα μεταξύ των Αλβανών. Η θέση των Αλβανών δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από την ένωση τους σε μια χώρα. Από την εποχή της Λέσχης της Πριζρένης, μοναδικός στόχος των Αλβανών είναι η ενοποίηση του αλβανικού έθνους».
Μάλιστα δεν είναι πρώτη φορά που ο Αλβανός πρωθυπουργός μιλά για τη «Μεγάλη» ή –ακόμη χειρότερα- για τη «Φυσική Αλβανία». Το καλοκαίρι σε συνέδριο με θέμα οι «Οι γείτονες της Αλβανίας» που διοργάνωσε –κι εδώ είναι το ενδιαφέρον της υπόθεσης- το πανεπιστήμιο της Κολούμπία των ΗΠΑ, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με το Δήμο Τιράνων και το Ίδρυμα «Αδελφοί Ροκφέλερ»(!) ο Μπερίσα είχε αναφερθεί πάλι στην ιδέα της «Φυσικής Αλβανίας»:
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Αλβανός Πρωθυπουργός, κάλεσε τους γείτονες της χώρας του να απαλλαγούν «από τις παλιές αντιαλβανικές, ρατσιστικές και ξενόφοβες θεωρίες».
 Είπε ακόμα, ότι στα εκατοντάχρονα ίδρυσης του αλβανικού κράτους οι Αλβανοί είναι ελεύθεροι, παντού όπου βρίσκονται. «Αλλά αποτελούν ένα χωρισμένο έθνος, που πρέπει να εργαστούν με ένταση για να ξεπεράσουν τους χωρισμούς τους».
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα καθημερινά πλέον, ανθελληνικά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου όπως καταγγελίες περί  φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων, κινήσεις όπως αυτή της ονομασίας κεντρικής πλατείας των Τιράνων ως Τσαμουριάς,  δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών ότι παρακολουθούν τη δραστηριότητα ελληνικών εθνικιστικών κομμάτων, αλλά και οι διαρκείς προκλήσεις αναφορικά με επιστροφή περιουσιών συνθέτουν ένα σκηνικό για το οποίο το ελληνικό κράτος απλά δεν έχει ιδέα ότι συντελείται και φυσικά δεν ασχολείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου