Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ποινική δίωξη στους αδερφούς Χατζηιωάννου για τον εμπρησμό των Sprider Stores


Σε ποινικές διώξεις για προσχεδιασμένο εμπρησμό κτιρίου προς τα μέλη του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Sprider Stores, μεταξύ αυτών και τους αδελφούς Χατζηιωάννου, προχώρησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Λακαφώσης. Τα μέλη του ΔΣ κατηγορούνται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο έβαλαν φωτιά σε κτίριο της αλυσίδας καταστημάτων στην Ανθούσα, με σκοπό την είσπραξη του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου. Τα αδικήματα που τους βαραίνουν είναι αυτά της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό, της απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιριών, καθώς και της απόπειρας απάτης. Επιπλέον κατηγορούνται και τέσσερις ακόμη συνεργάτες της επιχείρησης που φέρονται να εμπλέκονται στην προσχεδιασμένη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στις 13 Φεβρουαρίου 2012 και είχε αποδοθεί από τον Τύπο σε κουκουλοφόρους, καθώς εκείνη την ημέρα είχαν ξεσπάσει επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα είχε γραφτεί ότι οι «κουκουλοφόροι» χτύπησαν και έδεσαν τον φύλακα του χώρου, προκάλεσαν πολλαπλές εστίες φωτιάς με κυριότερες και πλέον κρίσιμες για την καταστροφή, αυτές στη δεξαμενή πετρελαίου και στο χώρο με τις ηλεκτρογεννήτριες και το σύστημα πυρανίχνευσης.
Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο, υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. Ο εισαγγελέας ωστόσο έκρινε ότι στόχος της όλης καταστροφικής επιχείρησης εμπρησμού, ήταν η είσπραξη ασφαλιζόμενου ποσού ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρία, μετά την καταγραφή των ζημιών, είχε ανακοινώσει ότι το κόστος της καταστροφής σε εμπορεύματα και πάγιο εξοπλισμό -που ήταν πλήρως ασφαλισμένα σε 4 ασφαλιστικούς ομίλους- ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας διέταξε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για συγκεκριμένα πρόσωπα από την οποία προέκυψε ότι οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους για τον εμπρησμό, την επίμαχη μέρα και ώρα εκδήλωσης της φωτιάς κινούνταν στη συγκεκριμένη περιοχή. Η εισαγγελική έρευνα επίσης φαίνεται να αξιοποίησε σημαντικές αντιφάσεις που προέκυψαν στις καταθέσεις των εμπλεκομένων.
Να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά στο κτίριο της Ανθούσας δεν ήταν η πρώτη. Είχαν σημειωθεί και άλλες τρεις το 2004, σε αποθήκη της εταιρίας στον Άλιμο, και το 2008 οπότε κάηκαν το κατάστημα της Λυκόβρυσης αλλά και αυτό της Ερμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου