Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Από λεωφορείο το 1976 ξεριζώθηκε η ελιά του Πλάτωνα


Η ελιά του Πλάτωνα δεν κόπηκε χθες για να γίνει καυσόξυλα. Στην πραγματικότητα, η ζημιά έγινε 37 χρόνια νωρίτερα, το 1976, όταν επάνω στο αρχαίο δένδρο έπεσε  και το ξερίζωσε ένα αστικό λεωφορείο. Όπως επισημαίνει στο blog της η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος, η ελιά καταστράφηκε από λεωφορείο στις 7 Οκτωβρίου 1976, καθώς η ελληνική πολιτεία επέτρεψε να κατασκευασθεί η λεωφόρος Αθηνών, εκεί που κάποτε εκτείνονταν οι κήποι της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Μάλιστα οι Επιτροπή επισυνάπτει και φωτογραφία εφημερίδας της εποχής που επιβεβαιώνει το γεγονός.


Δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, 7 Οκτωβρίου 1976
Ό,τι απέμεινε από το δέντρο, κάτω από το οποίο ο Πλάτωνας δίδασκε τον 5ο αιώνα π.Χ. τους μαθητές του, φυλάσσεται σήμερα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ενώ στη θέση του οι γεωπόνοι του υπουργείου Γεωργίας είχαν φυτέψει τρία κομμάτια της διαλυμένης ελιάς, τα οποία ξαναβλάστησαν. Αυτά τα κομμάτια χθες άγνωστοι για καυσόξυλα. 

Aνακοίνωση

Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το ελαιόδεντρο, το λεγόμενο «Ιερή Ελιά του Πλάτωνα» το οποίο βρισκόταν έως το 1976 στην Ιερά Οδό, μεταξύ των αριθμών 89-91, ξεριζώθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1976 όταν προσέκρουσε λεωφορείο στον κορμό του.
Ό,τι απέμεινε από τον αρχαίο κορμό μεταφέρθηκε σε κτήριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φυλάσσεται σε ειδικά κατασκευασμένη προθήκη. Με ενέργειες του ίδιου Πανεπιστημίου, στη θέση του παλαιού ελαιόδεντρου φυτεύτηκε νεότερο το οποίο είχε τη μορφή τριών κορμών, διαμέτρου 30 εκ. περίπου έκαστος.
Ο ένας από αυτούς τους κορμούς, ο οποίος είχε εν τω μεταξύ απονεκρωθεί, αφαιρέθηκε την 6η Ιανουαρίου 2013 από αγνώστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου