Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ώδινεν όρος... και έτεκεν Παπακωνσταντίνου



Μετά από μία μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση, η Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει σε προανακριτική επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με 265 ψήφους. Ειδικότερα, στην πρώτη κάλπη που στήθηκε και αφορούσε το πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου καταμετρήθηκαν 294 ψηφοδέλτια (έγκυρα 286, άκυρα 5, λευκά 3). Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης ψήφισαν 265 βουλευτές, κατά έξι και παρών τρεις. Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 129 βουλευτές, κατά 26 και παρών τέσσερις. Υπέρ της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων – Χρυσής Αυγής – Ν. Νικολόπουλου 110 βουλευτές, κατά 28 και παρών τρεις.
Σχετικά με τη δεύτερη κάλπη που αφορούσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καταμετρήθηκαν συνολικά 225 ψηφοδέλτια από τα οποία έγκυρα ήταν τα 154. Υπέρ της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 24, και παρών δύο. Υπέρ της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων 104, κατά 23 και παρών ένας. Σημειώνεται ότι οι 124 ψήφοι υπέρ της παραπομπής Βενιζέλου αντιστοιχούν σε τουλάχιστον τρεις λιγότερες από το άθροισμα που συγκεντρώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν τρεις διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην τρίτη κάλπη που αφορούσε το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου καταμετρήθηκαν 224 ψηφοδέλτια εκ των οποίων τα 107 ήταν έγκυρα, τα 14 άκυρα και τα 103 λευκά. Υπέρ της πρότασης που κατέθεσαν Ανεξάρτητοι Έλληνες - Χρυσή Αυγή - Ν. Νικολόπουλος ψήφισαν 80 βουλευτές, κατά 19 και παρών οκτώ.

Τέλος, στην κάλπη που αφορούσε τον Λουκά Παπαδήμο καταμετρήθηκαν 114 έγκυρα ψηφοδέλτια, επτά άκυρα και 111 λευκά. Υπέρ της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων - Χρυσής Αυγής - Ν. Νικολόπουλου ψήφισαν 63, κατά 34 και παρών έξι.

Γεγονός που σημαίνει ότι αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ούτε οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος, παρά μόνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου.


(Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας)

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Κατά την ψηφοφορία από τους 163 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού μόνο οι 65 - 42 από τη Νέα Δημοκρατία και 23 από το ΠΑΣΟΚ-  κατευθύνθηκαν αποκλειστικά στην πρώτη κάλπη του Γ. Παπακωνσταντίνου. 

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκαν αποκλειστικά στην κάλπη του Γ. Παπακωνσταντίνου εκτός της Αικατερίνης Τζάκρη.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας παρατηρήθηκε ότι σε όλες τις κάλπες έριξαν ψηφοδέλτιο οι κάτωθι βουλευτές: Ντόρα Μπακογιάννη, Ιωάννης Μιχελάκης, Κώστας Καραγκούνης, Νικήτας Κακλαμάνης, Βασίλης Κικίλιας, Προκόπης Παυλόπουλος, Ανδρέας Ψυχάρης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αργύρης Ντινόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αδωνης Γεωργιάδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Αννα Καραμανλή, Κατερίνα Παπακώστα, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Γεωργίου Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Νταβλούρος, Ανδρέας Κουτσούμπας, Τιμολέων Κοψαχείλης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Εμμανουήλ Κόνσολας, Κυριάκος Γεροντόπουλος, Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Κοντογιώργος, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Γιώργος Κοντογιάννης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάνηνης, Μάξιμος Σενατάκης, Αντώνης Μπέζας, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη, Γιώργος Ορφανός, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Τασούλας, Γιάννης Πασχαλίδης, Κώστας Κλειτσιώτης, Κώστας Τσιάρας, Πάυλος Σιούφας, Μαρία Αντωνίου, Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Νίκος Ταγαράς, Χρήστος Δήμας, Θανάσης Δαβάκης, Φεβρωνία Πατριανάκου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Αλέκος Κοντός, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Τάσος Νεράτζης, Γιώργος Καρασμάνης, Δάνης Τζαμτζής, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μενέλαος Βλάχβεης, Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ηλίας Βλαχογιάννης, Μιχάλης Ταμήλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Σταυρογιάννης, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Ελένη Μακρή, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Ασπασία Μανδρέκα, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Μανούσος Βολουδάκης και Κώστας Βιρβιδάκης.

(Η διαδικασία της ψηφοφορίας)


(Η καταμέτρηση ψήφων της πρώτης κάλπης που αντιστοιχεί στον Γ. Παπακωνσταντίνου)


(Γιώργος Παπανδρέου)


(Αλέξης Τσίπρας)


(Πάνος Καμμένος)


(Φώτης Κουβέλης)


(Αλέκα Παπαρήγα)


(Ευάγγελος Βενιζέλος)

Η επανέναρξη της συνεδρίασης
Λίγα λεπτά πριν τις 12.00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης την επανέναρξη της συνεδρίασης. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τη 1.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Αφού ενημέρωσε το Σώμα για τον τρόπο της μυστικής ψηφοφορίας ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είπε στους βουλευτές ότι το ψηφοδέλτιο που είχε διανεμηθεί είναι το σωστό και ότι ήταν άδικος ο θόρυβος που δημιουργήθηκε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης αν και επέμεινε ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα, είπε δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις και μπορεί το Σώμα να τοποθετηθεί.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ο τύπος των ψηφοδελτίων θυμίζει τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια της εκλογής του Χρ. Σαρτζετάκη το 1985, υποστήριξε δε πως επιχειρείται αποτροπή παραπομπής των προσώπων που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και γι αυτό οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα ψηφίσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο όλες τις προτάσεις. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αναφέρουν το κάθε ένα το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα που συνολικά προτείνονται από τα κόμματα για την συγκρότηση Προανακριτικής. Δήλωσε όμως ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.

«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα, είναι αυτονόητο αυτό. Η προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί μπορεί να αποφασίσει διεύρυνση της έρευνας και για άλλα αδικήματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης προσθέτοντας πως ο τρόπος που προκρίθηκε για την ψηφοφορία ήταν και αποτέλεσμα της σύμφωνης γνώμης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

(Η επανέναρξη της συνεδρίασης)

Τελικώς, δι εγέρσεως εγκρίθηκε ο τύπος του ψηφοδελτίου.

Η ψηφοφορία
Η ψηφοφορία
Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Έτσι ο βουλευτής που θέλει να ψηφίσει για παράδειγμα την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα προσέρχεται στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου και θα ρίχνει το φάκελο με το ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορεί να σημειώσει πέραν της μίας επιλογές. Δηλαδή, να ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Στο τέλος όμως, θα αθροίζονται οι προτάσεις. Έτσι αν ένας βουλευτής έχει ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θα θεωρείται ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ έλαβε μία ψήφο. Δεν θα θεωρείται δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους. Θα αθροίζεται η πρόταση και όχι το πρόσωπο. Αντίστοιχος θα είναι ο υπολογισμός και στην περίπτωση που ένας βουλευτής δηλώσει «όχι» ή «παρών» για την παραπομπή.

(Τα τέσσερα ψηφοδέλτια)


(Το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τον Ευ. Βενιζέλο)


(Οι κάλπες στήθηκαν με πολύωρη καθυστέρηση. Η πρώτη κάλπη αντιστοιχεί στον Γ. Παπακωνσταντίνου, η δεύτερη στον Ευ. Βενιζέλο, η τρίτη στον Γ. Παπανδρέου και η τέταρτη στον Λ. Παπαδήμο)

Ένταση πριν τη ψηφοφορία


Ένταση δημιουργήθηκε λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, από υλικό το οποίο απέστειλε η δικαιοσύνη την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να αναρωτηθεί ακόμα και ο πρόεδρος της Βουλής, για ποιο λόγο οι υπεύθυνοι δεν απέστειλαν νωρίτερα τα έγγραφα αυτά.

Δικαίως αναρωτήθηκαν πολλοί βουλευτές, για το πώς ήταν δυνατόν να διαβάσουν τις 120 σελίδες, πριν αποφανθούν δια της ψήφου τους. Ζήτησαν ως εκ τούτου να αναβληθεί η ψηφοφορία (ΚΚΕ - Ανεξάρτητοι Έλληνες), πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο για να ακολουθήσει  διακοπή περίπου 45 λεπτών.

(O Π. Καμμένος ζήτησε αναβολή της ψηφοφορίας για το πρωί της Παρασκευής)

(Αναβολή ζήτησε και η κα Παπαρήγα)

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους Βενιζέλου - Τσίπρα

Η συζήτηση επεφύλαξε μία ακραία αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ε. Βενιζέλο και τον πρόεδρο του ΣυΡιζΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣυΡιζΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα για μεθόδευση πολιτικής σκευωρίας σε βάρος του με ευρύτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. «Οι συνασπισμένες δυνάμεις της οπισθοδρόμησης βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας. Η χώρα σταθεροποιείται εν μέσω δυσκολιών και σταδιακά επανέρχεται σε κατάσταση αυτοδυναμίας στην Ευρώπη. Δεν σας έχει μείνει τίποτα άλλο και τώρα επιχειρείτε το ρεσάλτο στην εξουσία επιχειρώντας να διαλύσετε το ΠαΣοΚ. Γιατί το ΠαΣοΚ είναι ο εγγυητής της σταθερότητας. Στάθηκε όρθιο στις πολιτικές εκλογές του Ιουνίου και έτσι πρέπει να στοχοποιηθεί το ίδιο και ο πρόεδρός του» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος καταγγέλλοντας ότι ομολογουμένως στόχος των στελεχών του ΣυΡιζΑ είναι η πτώση της κυβέρνησης. «Αδειαστήκατε το πρωί με τη σπέκουλα για τις κάλπες. Δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια για τη "λίστα Λαγκάρντ" αλλά πώς θα κάνετε αυτή την υπόθεση μοχλό πολιτικής σκευωρίας. Ομως δεν ταυτίζονται ούτε οι χρονικές φάσεις ούτε και τα πρόσωπα όπως εσείς θα θέλατε. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι» σημείωσε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. 

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε προσωπικά τον πρόεδρο του ΣυΡιζΑ ότι σε συνεργασία με τον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη ενορχήστρωσαν την εκστρατεία συκοφάντησής του στήνοντας ένα «άθλιο γκεμπελικό σκηνικό διαρροών σε βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του» και κατέληξε κάνοντας λόγο για αταβισμό κατηγοριών δεύτερης γενιάς, κάνοντας υπαινικτική αναφορά στο 1989 με τον τότε κατήγορο και μετέπειτα πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο και την εισηγήτρια σήμερα του ΣυΡιζΑ κόρη του κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Εχουμε ακούσει πολλά. Αλλά αυτό που ακούμε ότι ενορχηστρώσαμε τη σκευωρία είναι από τα άγραφα» αντέτεινε ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ, υπενθυμίζοντας ότι η αναφορά των οικονομικών εισαγγελέων προς τη Βουλή κάνει λόγο για ευθύνες περισσοτέρων του ενός υπουργών. «Δεν θέλουμε να στοχοποιήσουμε το ΠαΣοΚ. Αλλωστε δεν χρειάζεται, τα καταφέρνετε μόνοι σας. Εχετε καταστήσει το ΠαΣοΚ συνιστώσα της ΝΔ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι το κόμμα του δεν συνηθίζει να στοχοποιεί πρόσωπα αλλά το σύστημα της κλεπτοκρατίας που οδήγησε τη χώρα στα βράχια. Ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ αναγνώρισε ότι το κόμμα του επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες, κατέστησε όμως διακριτό ότι ποτέ δεν συνέδεσε το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας με τη διατήρηση της κυβέρνησης. 

«Υπό διαφορετικές συνθήκες ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε μόνος του να ζητεί τη διερεύνηση και όχι να συμπεριφέρεται ως ο έχων τη μύγα. Δεν το κάνει όμως και το ερώτημα είναι γιατί; Διότι η στάση του ίδιου και του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά είναι στάση ενοχής, γιατί γνωρίζουν ότι η "λίστα Λαγκάρντ" δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά η κορυφή του παγόβουνου το οποίο μέσα του κρύβει σκάνδαλα προηγούμενων ετών» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας επικρίνοντας τον Πρωθυπουργό ότι δεν δικαιούται ούτε να σιωπά ούτε να συγκαλύπτει γιατί «δείχνει να συμπεριφέρεται σαν να θέλει να καταβάλει πολιτικό τόκο για την πρωθυπουργοποίησή του στον κ. Βενιζέλο». Τέλος, έκανε γνωστό ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο ΣυΡιζΑ θα επανέλθει ακόμη και με πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση.

«Η τοποθέτησή σας αποτελεί την επιτομή της πολιτικής σκευωρίας. Με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατρέπετε την πολιτική ζωή σε ζούγκλα. Δημιουργείτε συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου. Κάντε το αλλά αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη» ανταπάντησε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Βενιζέλος.

(Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους Βενιζέλου - Τσίπρα)

Αυτοσυγκράτηση στην απόδοση ευθυνών ζήτησε ο Αν. Λυκουρέντζος

Μετά το τέλος της αντιπαράθεσης των κ.κ. Βενιζέλου και Τσίπρα, αυτοσυγκράτηση σε χαρακτηρισμούς και στην απόδοση κατηγοριών, ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των προτάσεων για προκαταρκτική επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, σχολιάζοντας ότι έμειναν όλα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης χωρίς τεκμηρίωση.

Η κυβέρνηση ψηφίζει επώδυνα μέτρα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, είπε ο υπουργός για να προσθέσει ότι εκεί ακριβώς εντοπίζεται και η διάκριση ανάμεσα στην σκληρή δουλειά, τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα απέναντι στη δημαγωγία, το λαϊκισμό, το πεζοδρόμιο.

«Λυπούμαι να πω ότι αυτή την ώρα η αντιπολίτευση δραπετεύει από τις ευθύνες. Η νέα γενιά θα ρωτάει τι πράξατε την ώρα της κρίσης», ανέφερε ενώ χαρακτήρισε ανακριβείς τις αναφορές του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρέσβης κ. Κλης παρέλαβε την λίστα. 

Για τους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν εναντίον του πρωθυπουργού, ο κ. Λυκουρέντζος αναρωτήθηκε «από πού εκπηγάζουν αυτοί οι υπαινιγμοί. Αντιλαμβάνεται μήπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να επηρεάσει τους θεσμούς; Ο πρωθυπουργός ασκεί καθήκοντα χωρίς να προσπαθεί να επηρεάσει».

Απέναντι σε όσους καταγγέλλουν απόπειρα συγκάλυψης, ο υπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να στηρίξει το έργο και τη λειτουργία της επιτροπής. Μάλιστα είπε ότι οι βουλευτές ψηφίζουν εκφράζοντας την ελευθερία της βούλησης τους και δεν υποχρεώνονται από κανέναν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Νέα δριμεία επίθεση Ευ. Βενιζέλου στο ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, νέα δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των προτάσεων για προκαταρκτική επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα περί στοχοποίησης του κόμματός του, κάνοντας λόγο για πολιτική σκευωρία, και υποστήριξε πως απώτερος ομολογημένος, όπως είπε, στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση.

«Η στρατηγική της εφόδου για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της χώρας επανέρχεται μετά τις εκλογές αλλά ξαναχάνει. Δεν έμεινε τίποτα άλλο τώρα, αλλά το ρεσάλτο, που για να πετύχει πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής. Στις εκλογές του Ιουνίου ανέκοψε τη στρατηγική της εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Απώτερος στόχος, που έχει ομολογηθεί επισήμως, είναι να πέσει η κυβέρνηση» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ αμηχανία, απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, αδυναμία διαχείρισης του νέου πολιτικού του μεγέθους, ενώ τον κατηγόρησε και για φλερτ με τη βία. «Τι να πω; Για τη Βίλα Αμαλία; Για τον οικιακό εξοπλισμό;» ανέφερε σε ειρωνικό τόνο. 


Αλ. Τσίπρας: Η απόπειρα συγκάλυψης έχει το ονοματεπώνυμο του Αντ. Σαμαρά

Σκληρή απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο έδωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, σημειώνοντας ότι ο κ. Βενιζέλος αντί να δώσει κρίσιμες απαντήσεις επέλεξε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόπειρα συγκάλυψης και προστασίας είναι προφανής, έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε μάλιστα ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν φλερτ με τη βία «για να κρύψει έρωτες που κατέληξαν σε γάμους με τη διαπλοκή», ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε «τρία χρόνια τώρα, που όλοι οι υπόλοιποι έχουν γονατίσει, κάποιοι έβγαιναν με περίσσιο θράσος και έλεγαν ‘Μαζί τα φάγαμε’». 

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε σχετικά «ρίχνετε στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο για να κλείσει άρον - άρον η υπόθεση και να μην αποκαλυφτούν οι σκελετοί της διασύνδεσης της υπόθεσης με μεγάλα σκάνδαλα» και πρόσθεσε ότι σε ακόμα μία κρίσιμη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός απουσιάζει προσφέροντας πλήρη κάλυψη στον κ. Βενιζέλο.

«Αυτό είναι το ιερό άβατο και οι σκελετοί που κρύβονται στις ντουλάπες και αγωνιάτε τώρα κύριοι της κυβέρνησης μη τυχόν και αποκαλυφθούν. Οι σκελετοί μιας ατελείωτης σειράς σκανδάλων της κλεπτοκρατίας που χρεοκόπησε τη χώρα και που όλα έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργό πως «παίρνει πάνω του όλα τα ανομήματα» του κ. Βενιζέλου και του προσφέρει πλήρη κάλυψη, όχι για να μη παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δικαιοσύνη αλλά και για να μην ερευνηθούν πιθανές ποινικές του ευθύνες από προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής.


Π. Καμμένος: «Γιατί πρέπει να καλυφθούν οι πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί»;
«Σήμερα αποφασίζουμε για το αν πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες, όπως ο κάθε Έλληνας πολίτης» δήλωσε ο κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής. «Γιατί λοιπόν κρυβόμαστε; Γιατί να μην είμαστε όπως οι απλοί πολίτες;», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναρωτήθηκε, λέγοντας «γιατί πρέπει να καλυφθούν οι πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί; Γιατί όλοι μαζί να χρεωνόμαστε κάποιους απατεώνες, επίορκους συναδέλφους μας;» και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε έλεγχος για αυτούς που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ» και τόνισε: «Υπάρχουν άνθρωποι στη λίστα Λαγκάρντ που πιθανώς να κρύβονται από πίσω τους πολιτικά πρόσωπα; Αυτό ψάχνουμε να βρούμε».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην παραπομπή τόσο του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του Λουκά Παπαδήμου ο κ. Καμμένος δήλωσε:ε «Ή ο κ. Παπανδρέου δεν ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για τη λίστα Λαγκάρντ, ή ο κ. Παπαδήμος λέει ψέματα εις βάρος του κ. Παπανδρέου».

Επιπλέον, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος μίλησε λίγο πριν τον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σε μια αποστροφή του λόγου, είπε: «Ας πάρει ο κ. Χρυσοχοΐδης τον διορισμένο του στο ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη να τον ρωτήσει τι του είπε ο βουλευτής που τον πήρε στο τηλέφωνο λίγο πριν αυτοκτονήσει στο Βόλο». Σημειώνεται πως ο κ. Καμμένος αναφερόταν, πιθανότατα, στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδα Τζανή, ο οποίος είχε απαγχονιστεί στις 5 Οκτωβρίου στον Βόλο.


Ν. Μιχαλολιάκος: «Η Χρυσή Αυγή θα ψηφίσει και στις τέσσερις κάλπες»

Περισσότερο κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και τους νόμους η ατιμωρησία των υπουργών, παρά η εθνική κυριαρχία. παρατήρησε  λίγο πριν την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Η Χρυσή Αυγή θα προσέλθει και θα ψηφίσει και στις τέσσερις κάλπες. Και σε 14 κάλπες θα ψήφιζε αν υπήρχαν», ανέφερε χαρακτηριστικά για την απόφαση του κόμματός του να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής των κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.

Όπως είπε, τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο κ. Βενιζέλος φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα , ενώ για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, υποστήριξε για τον μεν κ. Παπανδρέου ότι είχε πλήρη επίγνωση και τον κ. Παπαδήμο, ότι «εφόσον ανέλαβε να συμμαζέψει τα οικονομικά, όφειλε και αυτός να ξέρει για τη λίστα». 


Αλ. Παπαρήγα: Η σκευωρία είναι εκ του μηδενός

«Η σκευωρία είναι εκ του μηδενός, όταν υπάρχουν ενδείξεις πρέπει να τις εξετάζεις» δήλωσε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συζήτηση επί των προτάσεων των κομμάτων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Όπως είπε, το ΚΚΕ δεν έχει μιλήσει ποτέ εκ του μηδενός για πρόσωπο ή κόμμα. «Θα κάνουμε τη δουλειά μας, ξέροντας ότι η αλήθεια δεν θα περάσει από τη Βουλή» τόνισε αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει το ΚΚΕ κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

«Μέσα από τη Βουλή δεν περνάει η αλήθεια, το σύστημα είναι θωρακισμένο. Η πραγματικότητα δυστυχώς μένει απ' έξω» ανέφερε χαρακτηριστικά η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Επιπλέον, στην ομιλία της στη Βουλή η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος σημείωσε κατά την ψηφοφορία ότι για την προανακριτική θα ψηφίσει λευκό.


 Γ. Παπακωνσταντίνου: «Αν υπάρχει ευθύνη, βαρύνει εμένα»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι και αναφέρθηκε εκτενώς στη λίστα Λαγκάρντ, δίνοντας απαντήσεις στις κατηγορίες που του προσάπτονται από όλα τα κόμματα για τη στάση του σχετικά με την υπόθεση.

«Αν υπάρχει ευθύνη, βαρύνει εμένα» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι οι συνεργάτες του ενήργησαν υπό τις οδηγίες του. Υποστήριξε ότι δεν υπήρξε μια λίστα, αλλά υπήρχαν περίπου 2.000 ονόματα.

«Δεν έχασα το CD» δήλωσε τονίζοντας ότι το παρέδωσε στη γραμματέα του για φύλαξη και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω πού είναι σήμερα -αν δηλαδή παραμένει κάπου στο υπουργείο- ή τι άλλο συνέβη. Σε μία περίοδο όπου όλοι γνωρίζουν την τεράστια καθημερινή πίεση και δουλειά που υπήρχε, είναι προφανές ότι αντικειμενικά - πολιτικά - πράγματι φέρω ευθύνη για αυτό. Είναι προφανές ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση και μεγαλύτερη επιμέλεια. Και λυπάμαι πολύ που αυτή η αστοχία μου έχει δώσει λαβή και στο να αμφισβητηθεί συνολικά η μεγάλη προσπάθεια που έκανε εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση. Όμως, στη δική μου αντίληψη σημασία είχαν τα ηλεκτρονικά στοιχεία, τα οποία και έδωσα στον κ. Διώτη, και όχι το μέσο αποθήκευσης. Εξάλλου, τα "αυθεντικά" και "πρωτότυπα" στοιχεία ήταν στη Γαλλία – όχι στο όποιο cd που μας είχε έρθει».

«Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα. Εκτός από το γεγονός ότι μία παρόμοια πράξη θα ήταν αντίθετη στις δικές μου αρχές και αξίες, θα ήταν παράλογο και βλακώδες, αν γινόταν με τον τρόπο που φέρεται ότι έγινε. Πρώτον, δεν είχα λόγο να το κάνω, αφού στις καταθέσεις τους στον οικονομικό εισαγγελέα οι συγγενείς μου προσκόμισαν στοιχεία ότι τα χρήματα αυτά ήταν νόμιμα και φορολογημένα. Και λυπάμαι ειλικρινά που υποβλήθηκαν και αυτοί τις τελευταίες εβδομάδες σε έναν απίστευτο κανιβαλισμό από ορισμένα μέσα» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

«Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν έκανε περιουσία από την πολιτική. «Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε: «Με ενδιαφέρει το όνομά μου να είναι καθαρό». 


Το υπόμνημα Παπαδήμου στη Βουλή 

 Το πρωί διαβιβάστηκε στη Βουλή το υπόμνημα του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

 «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής

Εν όψει της συζήτησης και λήψης απόφασης για σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το ανωτέρω θέμα, επιθυμώ να πληροφορήσω τη Βουλή των Ελλήνων τα εξής:

Πρώτον, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρωθυπουργού, ουδέποτε ενημερώθηκα αρμοδίως για την ύπαρξη της επονομαζόμενης "λίστας Λαγκάρντ" ούτε για οποιοδήποτε ζήτημα που συνδέεται με την υπόθεση αυτή.

Δεύτερον, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρωθυπουργού, το όλο θέμα δεν είχε λάβει δημοσιότητα και δεν περιήλθαν σε γνώση μου πληροφορίες από καμία άλλη πηγή για τη "λίστα Λαγκάρντ" ούτε για τα ζητήματα που αναδείχθηκαν τον Οκτώβριο του 2012 και μετά τις πρόσφατες καταθέσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς και από την έρευνα που διεξάγεται από τους εισαγγελείς.

Δεν υπήρξαν, επομένως, ενημέρωση, γεγονότα ή άλλες πληροφορίες που να αιτιολογούν, εκ μέρους μου, τη διερεύνηση των ζητημάτων σχετικών με την επονομαζόμενη "λίστα Λαγκάρντ".

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ουδεμία ευθύνη συντρέχει στο πρόσωπό μου και η πρόταση των ως άνω βουλευτών δεν ευσταθεί.

Με τιμή,

Λουκάς Παπαδήμος». 
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου