Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Η Βουλή "των Ελλήνων" βούλεται;

Του Πάρη Πέτρα
Όταν υιοθετούσε τη δημοκρατία σαν πολίτευμα ο ισχυρός άνδρας της Αθήνας, του "χρυσού αιώνα" (5ου), ο Περικλής, δεν μπορούσε να φανταστεί τους... επιγόνους και το «μόρφωμα δημοκρατίας» που αυτοί θα επινοούσαν. 
Η χθεσινή συνεδρίασης ήταν για την "Βουλή των Ελλήνων" (πώς μπορεί να είναι "των Ελλήνων" όταν οι πολίτες χρειάζονται... πρόσκληση για να παρακολουθήσουν συνεδρίαση;) μια σοβαρή ευκαιρία για να αποδείξει ότι είναι σοβαρή και πως με την ίδια σοβαρότητα αντιμετωπίζει τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Αντ' αυτό κινήθηκε μέσα στα πλαίσια καφενείου και θεατρικής επιθεώρησης με το ανάλογο επίπεδο! Αρκεί να θυμηθούμε τις... κάλπες που ήταν ουσιαστικά για το ίδιο θέμα! Να θυμηθούμε πως στην Δημοκρατία των αρχαίων Αθηναίων ο μόνος λόγος
που στήνονταν ξεχωριστές κάλπες ήταν για να εξοστρακίσουν κάποιον πολιτικό παραβάτη. 

Χθες η Ολομέλεια της Βουλής "των Ελλήνων"  συζήτησε (τρόπος του λέγειν) παρατάσσοντας τους κομματικούς λόχους των βουλευτών συζήτησε το θέμα της "λίστας Λαγκάρντ" και αποφάσισε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για απόδοση ευθυνών μόνο στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Όλοι οι άλλοι που πήραν την λίστα είναι -κατά την πλειοψηφία της Βουλής- αθώοι! 

Και δεν ξεσηκώθηκε το κοινοβούλιο όταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και απαντώντας στο εύλογο ερώτημα "γιατί είχε την λίστα;" ομολόγησε πως διαθέτει στο προσωπικό του αρχείο απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία πήρε όταν έφυγε από την θέση του αρμόδιου υπουργού! Σε αυτό το σημείο φτάσαμε: Ό,τι θέλει ο καθένας κάνει σε αυτή τη "δημοκρατία". Χωρίς θεσμούς, χωρίς διαδικασίες, είναι ένα καράβι που μόνο "ο Θεός της Ελλάδας" κυβερνά. Όλοι οι υπόλοιποι αν δεν το κλέβουν κάνουν  ό,τι μπορούν για να το ρίξουν στα βράχια. Και όποιος αντιστέκεται το πληρώνει ακριβά. Αυτό λοιπόν ονομάζεται "σύστημα" και είναι αυτό που "τα έφαγε". 
Τώρα, που η παρακμή κορυφώθηκε ξεγυμνώνονται ένας ένας οι πολιτικοί ταγοί.       
Οι Έλληνες αναζητούμε δικαιοσύνη. Τώρα που το "πολιτικό σύστημα" αδυνατεί να ταΐσει τις μεγάλες μάζες των κομματικών στρατών, η ιδιοτελής εμπιστοσύνη πηγαίνει στην άκρη και η δικαιοσύνη, κυρίως επί των ισχυρών, γίνεται απαίτηση.  Όμως, η "κεκτημένη ταχύτητα" δεν έχει μηδενιστεί κι έτσι οι αντιστάσεις "του συστήματος" είναι ακόμη ισχυρές. Αυτοπροστατεύεται!    Όμως έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη του λαού. Και αντί να προσπαθεί να ξεφύγει από την ιδιοτελή ιδιώτευσή του και να επανα-πολιτικοποιηθεί (με την σωστή του όρου έννοια), οδηγήθηκε  για ακόμη μία φορά στην αυτο-απαξίωση. 


Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα οδηγεί την Ελλάδα σε πολύ χειρότερες ατραπούς από αυτές που ζήσαμε μέχρι σήμερα. Τα ξένα κέντρα που σχεδιάζουν σενάρια εις βάρος της Ελλάδας τρίβουν τα χέρια τους. Ίσως ποτέ δεν περίμεναν τόση αυτοκαταστροφή από τους Έλληνες. Εκτός κι αν έχουν φροντίσει να διαθέτουν ανθρώπους...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου