Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

H λίστα της σπέκουλας


Οι διεθνείς κερδοσκόποι του παρατραπεζικού συστήματος και των οίκων αξιολόγησης που κόπτονταν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας πλέον απολαμβάνουν ό,τι θέρισαν τους τελευταίους μήνες. 
Ξένα funds πόνταραν στην Ελλάδα και κέρδισαν… δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Η εφημερίδα «Financial Times» κάνει εκτενή αναφορά στους «γκουρού» της κερδοσκοπίας με τίτλο: «Dromeus: Κι άλλο fund που λάτρεψε την Ελλάδα»!

Πρόκειται για ένα μεγάλο hedge fund που προστίθεται στον κατάλογο των ήδη κερδισμένων από την επιβίωση της Ελλάδας. Η εφόρμηση στα καταποντισμένα ελληνικά ενεργητικά εξασφάλισε κέρδος 40% και πλέον για το Dromeus Capital στους πρώτους μήνες λειτουργίας του.

Το hedge fund, που ιδρύθηκε πέρυσι ακριβώς για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρουσιαζόταν, άρχισε να αγοράζει καταποντισμένα ελληνικά ομόλογα και μετοχές με πολύ μεγάλες «εκπτώσεις» τον Οκτώβριο. Επί της ουσίας, εκμεταλλευόμενοι τα σενάρια χρεοκοπίας και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που είχε βαθμολογηθεί ως «junk», «σκουπίδι» δηλαδή, έβγαλαν διπλάσιο ακόμη και τριπλάσιο κέρδος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Kάποιος ιδιώτης ή ένας μικροεπενδυτής, σε περίπτωση που είχε ενδιαφερθεί για την επαναγορά ομολόγων, δεν θα μπορούσε να μπει δυναμικά στο «παιχνίδι», καθότι κουμάντο κάνουν τα ξένα fund και πολύ απλά διαδραματίζουν ρόλο κουμανταδόρου διαμορφώνοντας την τιμή κατά το δοκούν.

Η zougla.gr είχε παρουσιάσει ένα δεκαετές ομόλογο, το οποίο στις 12 Μαρτίου του 2012 οι κερδοσκόποι είχαν αγοράσει σε τιμή μικρότερη των 18 cents/ euro και τον περασμένο Δεκέμβριο -στη δευτερογενή αγορά- το πούλησαν έναντι 33,8 cents/euro.

Τα funds που θησαύρισαν

Οι ιδρυτές του Dromeus Capital πίστευαν ότι η αποτίμηση των ελληνικών αγορών εκείνη την περίοδο καθρέφτιζε σε υπερβολικό βαθμό τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε έντονα ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανατίμηση στο σταθερό εισόδημα και επίλεκτα μετοχικά ενεργητικά στην Ελλάδα» αναφέρει η εταιρεία σε έκθεση που απέστειλε στους πελάτες της, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισαν οι «Financial Times».

Η Dromeus δεν είναι το μόνο ιδιωτικό κεφάλαιο που ευνοήθηκε από την «αποκατάσταση» της Ελλάδας. Το Third Point του Dan Loeb διπλασίασε τα χρήματά του με στοίχημα 500 εκατ. δολ. σε ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα, κερδοφόρησαν κι άλλα μεγάλα hedge funds, μεταξύ των οποίων τα Perry Capital, York Capital, Falcon Edge Capital και GSO Capital Partners της Blackstone.

Η Dromeus είναι όμως μοναδική όσον αφορά στο γεγονός ότι επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ελληνικές ευκαιρίες. Αν και πολλά μεγάλα funds έβαλαν κερδοσκοπικά στοιχήματα πάνω στο κρατικό χρέος, είναι λίγα εκείνα που έχουν επιπέσει και στις αγορές εταιρικών ομολόγων της Ελλάδας.

Τα ομόλογα και οι μετοχές της Ελλάδας κινήθηκαν ανοδικά για 4 στις 5 συνεδριάσεις κατά τον Δεκέμβριο, σημειώνει η Dromeus στην επιστολή. Συνολικά, το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν το καλύτερο στην Ευρώπη πέρυσι, προσθέτει.

Η Dromeus τονίζει, επίσης, ότι η σημαντική ανατίμηση στα εταιρικά ομόλογα, όπως η έκδοση του ΟΤΕ, καθοδηγεί δυναμικά την καλή εμφάνιση.


(Το άρθρο των Financial Times)

Βεβαίως, οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν και τα μειονεκτήματά τους. Η Dromeus προειδοποιεί στην επιστολή για τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα και τα πολλαπλά εμπόδια προς την πλήρη ανάκαμψη. Το ταμείο αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό στις επενδύσεις που κάνει.

Για παράδειγμα, η Dromeus σημειώνει ότι περίμενε να γίνει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αρκετά νωρίς, ίσως στο β΄ τρίμηνο, μετά τα δημοσιεύματα ότι οι 4 μεγάλες τράπεζες της χώρας χρειάζονται φρέσκα κεφάλαια 27 δισ. ευρώ. Η εταιρεία υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο «πρόωρων εκλογών» πιθανόν το 2014, αν όχι και νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου