Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ρεν επιμένει στη «λάθος» συνταγή, παρά τις διαπιστώσεις περί λάθους...

 Ο Ρεν επιμένει στη «λάθος» συνταγή
«Φρένο» στις προσδοκίες για χαλάρωση του Μνημονίου λόγω «λάθους» -  Ο Ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθαρίζει πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να αλλάξει. «Πόρτα» στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για χαλάρωση του μνημονίου ρίχνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Ουσιαστικά ο κ. Ρεν είπε ότι δεν... υπάρχει κανένα λάθος στη συνταγή. Και είπε την αλήθεια. Διότι οι ισχυροί της δύσης (με διάφορα προσωπεία αρχής γενομένης των Σταυροφοριών)) απλώς εφαρμόζουν αυτό που ξέρουν να κάνουν χρόνια: εικονικούς δανεισμούς στους λαούς, μέτρα περιορισμού τους και καταλήστευση των χωρών!  

Μετά την αυστηρή προειδοποίηση στο Ecofin όπου χαρακτήρισε "απλοϊκά" όσα υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το λάθος του ΔΝΤ, επανήλθε και με επιστολή του προς του υπουργούς οικονομικών της ΕΕ ξεκαθαρίζει ότι η συζήτηση για το "λάθος" δεν βοηθά και ζητά απαρέγκλιτη τήρηση του Μνημονίου. Ο κ. Ρεν ξεκαθαρίζει με αυτόν τον τρόπο πως το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, δεν πρόκειται να αλλάξει.
Η Κομισιόν και ο κ. Ρεν χαρακτηρίζουν περιστασιακά τα όσα υποστήριξε η ομάδα του κ. Μπλανσάρ από το ΔΝΤ για την επίπτωση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην οικονομική ανάπτυξη, σημειώνοντας επίσης πως τα ευρήματα είναι ανεπαρκή.
Ο ευρωπαίος επίτροπος, στην επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» , θεωρεί επιζήμια κάθε συζήτηση που θα οδηγούσε στις αναγκαίες διορθώσεις και αποδίδει τις παρενέργειες στην πολιτική αβεβαιότητα και στην ελλιπή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.
Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Β. Χόγιερ και τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωζώνης, ο κ. Ρεν επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου και τονίζει ότι η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές δεν ωφελεί.
Ο κοινοτικός επίτροπος αποδίδει τον εκτροχιασμό που παρατηρήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν στην πολιτική αβεβαιότητα που υπήρχε στην Ελλάδα καθώς και στην ελλιπή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, και όχι σε ενδεχόμενα λάθη σε σχέση με τους πολλαπλασιαστές.
Ο επίτροπος Ρεν απορρίπτει τα περί λάθους στη συνταγή, δεδομένου ότι η συνταγή ουδέποτε εφαρμόστηκε: «Μόλις από το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική οικονομία μπήκε σε ορθή τροχιά». Ζητά μάλιστα από την κυβέρνηση να συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα ότι αυτή τη φορά βλέπει τη συμφωνία με τους εταίρους σοβαρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου