Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

"Χρυσή μπίζνα" με τη ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Ιδιαίτερα περίεργες μεθοδεύσεις, ικανές να αποφέρουν «δωράκι» ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δρομολογούνται από τη ΔΕΗ.
Η υπόθεση αφορά στη φαραωνική λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο μοιάζει να είναι από «χρυσάφι», καθώς κοστίζει 1.5 δις ευρώ (!), παρέμεινε «παγωμένο» για περίπου έναν χρόνο, αφού υπήρξε χρηματοδοτικό κενό. Ωστόσο, εν τέλει (πριν από έναν μήνα) υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η σύμβαση υπογράφηκε παρά την εισαγγελική έρευνα του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στη νομιμότητα των όρων της διακήρυξης αλλά και τις υπερκοστολογήσεις του έργου που παρατηρούνται.

Ακόμη πιο παράδοξο χαρακτηρίζεται, όμως, το γεγονός ότι οι όροι του συμβολαίου αντί να διασφαλίζουν τα συμφέροντα της ΔΕΗ πριμοδοτούν την ανάδοχο εταιρεία, καθώς φθάνουν στο σημείο να της προσφέρουν ποσό ύψους 140 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που ακυρωθεί η σύμβαση.

Βάσει της ποινικής ρήτρας, εάν δεν πραγματοποιηθεί το έργο, η αποζημίωση της εταιρείας ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό φτάνει τα 140 εκατ. σε περίπτωση που υπολογιστεί η επιπλέον «προκαταβολή» 5% του έργου που δίνεται για να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες και οι απαιτούμενες μελέτες.

Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν σκανδαλώδη τη συγκεκριμένη μεθόδευση, καθώς η πορεία του έργου είναι αμφίβολη από τη στιγμή που είναι ιδιαίτερα ασαφής ο τρόπος χρηματοδότησής του, ενώ κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση 1,5 δις ευρώ.

Οπότε, όπως λέγεται, είναι ιδιαίτερα προκλητικό να έχει εξασφαλιστεί αποζημίωση 140 εκατ. ευρώ στον ανάδοχο του έργου με το «καλημέρα», ακόμη και σε περίπτωση που δεν πέσουν ούτε τα… μπετά!

Οι εταιρείες
Από το ρεπορτάζ της zougla.gr προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Πίσω από την κατασκευή του έργου βρίσκονται δύο εταιρείες του εξωτερικού με τις οποίες θα συμβληθεί η ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις εργασίες, αφού κρίνεται ότι έχουν την τεχνογνωσία. Οι εν λόγω εταιρείες είχαν αναλάβει να κατασκευάσουν το ίδιο έργο και στη Γερμανία, χωρίς, όμως, να το έχουν παραδώσει μέχρι και σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι η σύμβαση για την υλοποίησή του να έχει καταπέσει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, παραπέμπει την υπόθεση της «χρυσής σύμβασης» της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην προσεχή γενική συνέλευση της Επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου