Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Για χάκινγκ σε μη επανδρωμένο αεροπλάνο των ΗΠΑ πανηγυρίζει το Ιράν


Το RQ-170 Sentinel φαίνεται πως δεν είναι ασφαλές. Το βίντεο από την ιρανική τηλεόραση. 
Το μη επανδρωμένο αναγνωριστικό RQ-170 Sentinel έπεσε στα χέρια των Ιρανών το Δεκέμβριο του 2011, όταν εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο από την περιοχή του Αφγανιστάν. Έκτοτε η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι μπορεί να αντιγράψει το αεροπλάνο με μεθόδους αντίστροφης μηχανικής.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει αρκετά ακόμα μη επανδρωμένα αεροπλάνα. Το τελευταίο περιστατικό ήταν το Δεκέμβριο του 2012 και αφορούσε ένα Scan Eagle της Boeing, του οποίου φωτογραφίες προβλήθηκαν την Πέμπτη στο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars. Η Τεχεράνη υποστηρίζει μάλιστα ότι ήδη παράγει αντίγραφα του αεροπλάνου, σε έναν ισχυρισμό που οι ΗΠΑ θεωρούν αβάσιμο.

Στην περίπτωση όμως του RQ-170 Sentinel, η Ουάσινγκτον παραδέχτηκε τελικά ότι έχασε το αεροσκάφος στη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ζήτησε μάλιστα πίσω το αεροπλάνο, η Τεχεράνη όμως δεν δέχτηκε.

Το βράδυ της Τετάρτης η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο που φέρεται να δείχνει μια αμερικανική βάση μη επανδρωμένων αεροπλάνων στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν. Ένα δεύτερο βίντεο δείχνει την προσγείωση του αεροσκάφους σε βάση του ανατολικού Ιράν, χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται για τη στιγμή που οι Ιρανοί καταλαμβάνουν τον έλεγχό του.

«Μπορέσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στα δεδομένα του αεροσκάφους» δήλωσε στην τηλεόραση ο στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζάντεχ, ο οποίος δήλωσε ότι το Ιράν συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για αεροπλάνο της CIA μόνο μετά την προσγείωσή του.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων στα μη επανδρωμένα αεροπλάνα κορυφώθηκαν το 2008, όταν η Wall Street Journal αποκάλυψεότι αντάρτες στο Ιράκ είχαν καταφέρει να υποκλέψουν από απόσταση τη ζωντανή ροή βίντεο των Predator, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό και λογισμικό κόστους μόλις 26 δολαρίων.

Όμως, παρά τη δημοσιότητα που πήρε το περιστατικό, περισσότερα από τα μισά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ συνέχιζαν να μεταδίδουν μη κρυπτογραφημένο βίντεο τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2012.

Αυτό σημαίνει ότι οι αντάρτες μπορούν να υποκλέπτουν τη ροή δεδομένων σχετικά εύκολα, παρόλο που η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επιλέξει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως το κύριο όπλο κατά των τρομοκρατών και εξτρεμιστών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Washington Post, τα εκατοντάδες «drone» που πετούν πάνω από το Αφγανιστάν, την Υεμένη, τη Σομαλία, το Πακιστάν και τη Λιβύη έχουν σκοτώσει σχεδόν 3.000 ανθρώπους σε διάστημα μιας δεκαετίας. 
πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου