Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

O «παρένθετος» κ. Φλώρος


Το Ελεγκτικό Συνέδριο "έβγαλε λάδι" τον πρώην βουλευτή με τα 7 εκατ. ευρώ

Ρεπορτάζ: Πέτρος ΚουσουλόςΑίσθηση σε δικαστικούς κύκλους -και όχι μόνο- προκαλεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία δεν καταλογίζει ευθύνες στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Φλώρο, ο οποίος αγόρασε το 1999 μετοχές συνολικής αξίας 7 εκατ. ευρώ.

Οκτώ χρόνια μετά την έκθεση-κόλαφο της επιτροπής ελέγχου της Βουλής και την αίτηση του πρώην γενικού επιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό του υπέρογκου ποσού, οι δικαστές του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου της χώρας... έβαλαν την υπόθεση στο συρτάρι, καθώς απάλλαξαν τον πρώην βουλευτή από κάθε ευθύνη.
Η απόφαση της Ολομέλειας, η οποία δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου του 2013, προκαλεί αίσθηση, καθώς βάσει αυτής ο κ. Φλώρος παρουσιάζεται ως «παρένθετο» πρόσωπο του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου, για λογαριασμό του οποίου εμφανίζεται να αγόρασε τις 292.580 μετοχές της εταιρείας «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ». Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν επίσης συμφερόντων του κ. Μυτιληναίου.
Η πλειοψηφία των δικαστών του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου της χώρας (μειοψήφησαν τρεις) έκρινε ότι από το ιστορικό της υπόθεσης προέκυψε πως «δεν αποδεικνύεται ότι ο Νικόλαος Φλώρος απέκτησε το 1999 περιουσιακό όφελος ύψους 7.095.463 ευρώ, καθώς ενήργησε ως παρένθετο πρόσωπο στη χρηματιστηριακή πράξη αγοράς (των επίμαχων) μετοχών».
Το ιστορικό της υπόθεσης, όμως, εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού, εκτός από τα οκτώ χρόνια τα οποία χρειάστηκαν έως ότου η υπόθεση δικαστεί από την Ολομέλεια του Ε.Σ., σε προγενέστερο χρόνο είχε σημειωθεί μία αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης αλλά και η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει στις 10 Ιουνίου του 2010 ο πρώην γενικός επίτροπος της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Γιώργος Σχοινιωτάκης.
Ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός είχε αντιδράσει έντονα εκείνη την περίοδο, όταν διαπιστώθηκε ότι το 5ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε απορρίψει το αίτημα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που ζητούσε να γίνει ο καταλογισμός για την αγορά των μετοχών ύψους επτά εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λάρισας, το όνομα του οποίου είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη τον Ιανουάριο του 2004, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου τον απέπεμψε από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση Στέγκου - Πάχτα, έπεσε στην «τσιμπίδα» της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, η οποία συνεστήθη στις 21 Απριλίου 2004 και ήλεγξε τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών και ευρωβουλευτών από το 1990.
Από τον έλεγχο προέκυψε ότι το 1999 ο κ. Φλώρος είχε προβεί σε αγορά μετοχών μικτής αξίας 7 εκατ. ευρώ, ενώ το δηλωθέν ύψος των καταθέσεών του κατά το ίδιο έτος ανερχόταν σε 50 εκατ. δραχμές.
Στις 14 Οκτωβρίου του 2005, ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας στο Ε.Σ. εισήγαγε την υπόθεση για τον καταλογισμό. Χρειάστηκαν, όμως, να περάσουν δύο χρόνια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2007, έως ότου η υπόθεση φτάσει στο 5ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ωστόσο, ανεβλήθη.
Η επανασυζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου του 2009, οπότε και απορρίφθηκε το αίτημα του γενικού επιτρόπου για καταλογισμό. Ακολούθως ασκήθηκε αναίρεση και το θέμα των επτά εκατ. ευρώ παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ε.Σ.
Το σκεπτικό της απόφασης
Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες επισημαίνεται ότι ο Νίκος Φλώρος ενήργησε ως παρένθετο πρόσωπο. Όπως καταγράφεται, «από τα προσκομισθέντα έγγραφα (κυρίως επικυρωμένα αντίγραφα κίνησης λογαριασμών) και σχετικά παραστατικά, αλλά και τη δήλωση του υποκρυπτόμενου επιχειρηματία, προκύπτει ότι τα ποσά που αναλήφθηκαν από τον ατομικό λογαριασμό του Ευάγγελου Μυτιληναίου στην τράπεζα Eurobank (σε τρεις δόσεις στις 21 και 22.7.1999), ταυτίζονται  απόλυτα με τα ποσά που κατατέθηκαν κατά τις ίδιες ημερομηνίες από υπαλλήλους του στην ΑΣΠΙΣ ΕΧΕ για την αγορά των επίμαχων μετοχών».
Επίσης, αναφέρεται ότι «το συνολικό ποσό του τιμήματος των μετοχών της εταιρείας ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε., που τελικά πουλήθηκαν, μεταφέρθηκε μόλις σε λίγες μέρες από την πίστωσή του, από τον κοινό λογαριασμό του Νικόλαου Φλώρου σε λογαριασμό του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου».
 Οι δικαστές, λοιπόν, συμπεραίνουν ότι τα επτά εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για την αγορά των «επίμαχων» μετοχών ανήκαν στον επιχειρηματία και εργοδότη του Φλώρου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, και ότι ο πρώην βουλευτής ενήργησε ως παρένθετο πρόσωπο σε εκτέλεση εντολής του εργοδότη του.
«Έτσι, εφόσον δεν αποδεικνύεται ότι ο Φλώρος απέκτησε το περιουσιακό όφελος που του αποδίδεται, η κρινόμενη αίτηση του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας πρέπει να απορριφθεί ως ουσία αβάσιμη» επισημαίνει η απόφαση.
Δείτε την απόφαση

  
πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου