Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Δημεύουν την περιουσία του ελληνικού λαού με αναβαπτισμένο χαράτσι!


Ο "ήρωας" της Αριστεράς, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που "θυσιάστηκε" για "να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα" για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκε ως ακατάληπτος .. Τσιριμώκος της νέας κατοχής. Όλη την εβδομάδα έλεγε στον ελληνικό λαό πως το χαράτσι έτυχε οριακής νομιμότητας και πως δεν θα ανεχθεί να συνεχιστεί η είσπραξή του! Μέχιρ χθες το βράδυ που συνεδρίασε η εσωτερική κυβερνητική τρόικα με τους Σαμαρά - Βενιζέλο και Κουβέλη. Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο κ. Κουβέλης δήλωσε με μειλίχιο ύφος προς αγιοποίηση μοναχού δήλωσε: «βεβαίως συζητήσαμε το ΕΕΤΗΔΕ. Προσερχόμαστε με κοινή θέση. Να αντικατασταθεί το ενιαίο τέλος με τον ενιαίο φόρο ακινήτων και μάλιστα με προοδευτικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει ελάφρυνση για τους Έλληνες πολίτες». Δηλαδή μας είπε ότι βάφτισαν το κρέας ψάρι, δηλαδή δεν θα είναι χαράτσι αλλά ενιαίος φόρος και μάλιστα μόνιμο και θα υπάρξουν... ελαφρύνσεις! Αυτό που δεν μας είπε είναι ότι το νέο χαράτσι θα είναι πιο άγριο αφού θα φορολογήσουν οικόπεδα και αγροτεμάχια. Ουσιαστικά δηλαδή, και με δεδομένη την οικονομική ανέχεια των Ελλήνων το νέο χαράτσι (που στην ουσία του είναι νέος - άγριος φόρος!) οδηγεί στην δήμευση της ακίνητης περιουσίας. Ξεχνούν όμως κάτι: ότι είναι αντισυνταγματικό να φορολογείς κάτι που δεν παράγει εισόδημα!!!

Ακόμη ο κ. Φώτης Κουβέλης μας είπε εξήγησε ότι ο ενιαίος φόρος θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ αλλά θα είναι διαχωρισμένος από τον λογαριασμό. Έτσι όποιος πολίτης δεν τον πληρώνει θα μεταφέρεται στην αρμόδια ΔΟΥ όπου θα μπορεί να πληρώσει τον φόρο του. Όμως ο... αριστερός και νομομαθής κ. Κουβέλης δεν λέει ότι η λαϊκή αποταμίευση γίνεται με δύο τρόπους: με κατάθεση του κομποδέματος, δηλαδή της εργασίας δεκαετιών στην τράπεζα και με την αγορά κάποιου ακινήτου (σπιτικού, οικοπέδου, κτήματος, χωραφιού). Στην Κύπρος "κούρεψαν" τις καταθέσεις, δηλαδή τις φορολόγησαν άγρια., Εδώ στην Ελλάδα φορολογούν τα ακίνητα! Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αρπάζουν την περιουσία των Ελλήνων!
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθώντας να μην εισπράξει μόνο αυτός την οργή του κεντροαεριστερού κόσμου, όσου έχει αφήσει η ηγετική ομάδα στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του, είχε δηλώσει πως θα κάνει ό,τι και ο... Κουβέλης! Και χθες το βράδυ μας είπε πως στόχος είναι «να υπάρξει κλίμα ομαλότητας και θωράκιση της ελληνικής οικονομίας»! Ποιας ελληνικής οικονομίας που δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο, δεν μας είπε. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν μίλησε. Εξακολουθεί να είναι αυστηρώς άφαντος!
Το νέο χαράτσι και πώς θα εισπραχθεί Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουνάρας, λοιπόν θα παρουσιάσει σήμερα στην "τρόικα εξωτερικού", δηλαδή τους εκπροσώπους των τοκογλύφων, την μετονομασία του Ειδικού Ενιαίου Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και τη μειωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 10% - 15% σε σχέση με το ΕEΤΗΔΕ.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που "εμπλουτίσθηκε" χθες από τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προβλέπει ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εφαρμοσθεί με αφορολόγητο όριο 30.000 - 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, ενώ το τμήμα της αξίας το οποίο βρίσκεται πάνω από το αφορολόγητο όριο θα φορολογείται κλιμακωτά με βάση 6-8 κλιμάκια. Οι συντελεστές φόρου θα ξεκινούν από το 0,1% και ενδεχομένως να αγγίζουν το 2% για πολύ μεγάλες περιουσίες. Σε κάθε περίπτωση η προοδευτικότητα του φόρου και τα κλιμάκια του θα εξετασθούν σήμερα Πέμπτη στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικα.

Ο νέος φόρος, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2013, με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ περίπου.

Πρέπει να σημειωθεί πως εντός του έτους θα εισπραχθούν κανονικά οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 , 2011 και 2012 και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ του 2012. Η εισαγωγή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητων συνεπάγεται πως δεν θα καταβληθεί ο ΦΑΠ 2013, κάτι που θα ήταν αναπόφευκτο στην περίπτωση διατήρησης του ΕΕΤΗΔΕ.

Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αποδώσει δημοσιονομικά 200 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα διαφορά που εκτιμάται στα θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

1) Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των Δήμων.

2) Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.

3) Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕEΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.

Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ σε σχέση με αυτή ου υπολογίζει η τρόικα.

Για το 2014, όμως, θα απαιτηθούν νέες αλλαγές στον ενιαίο φόρο ώστε να εισπραχθούν οπωσδήποτε 3 δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εντάξει στο σύστημα ήδη από το 2013 και τα αγροτεμάχια. Ωστόσο, για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί.

Ένα παράδειγμα

Εάν η τρόικα εγκρίνει την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας σε σχέση με το έκτακτο τέλος:Διαμέρισμα 80 τ.μ. 5ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντικειμενική αξία ακινήτου 80.000 ευρώ.
Έκτακτο τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ: 387 ευρώ.
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Με την εφαρμογή συντελεστή 0,1% για ακίνητη περιουσία αξίας από 50.001 έως 100.000 ευρώ ο φόρος θα ανέλθει σε 50 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου