Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Καμμένος vs Παπανδρέου



Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλη την απόφαση (μέρος Α') - (μέρος Β')
Ο δικαστικός πόλεμος μεταξύ των κ.κ. Καμμένου και Παπανδρέου συνεχίζεται, καθώς η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, βάζει μία άνω τελεία στην προσωπική τους διένεξη, ανοίγει ωστόσο τον δρόμο για την ποινική διερεύνηση της εμπλοκής του Α. Παπανδρέου στην υπόθεση των CDS.
Χθες, το δικαστήριο απέρριψε την πρώτη αγωγή του κ. Παπανδρέου ενώ δέχτηκε μέρος της δεύτερης, δεχόμενο ως αληθείς τις αιτιάσεις και τους ισχυρισμούς του κ. Καμμένου για τη συμμετοχή του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού σε κερδοσκοπικές εταιρείες διεθνών funds που πόνταραν υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας. 

Ο κ. Παπανδρέου υποχρεούται να καταβάλει -ως ηθική βλάβη- το ποσό των 20.000 ευρώ στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Από την άλλη μεριά, ο Πάνος Καμμένος καταδικάστηκε για το αδίκημα της εξύβρισης και καλείται να καταβάλει στον αντίδικό του το ποσό των 30.000 ευρώ, ενώ, για κάθε φορά που θα αναφέρεται στο όνομα του Αντρίκου Παπανδρέου, θα καλείται να πληρώνει 500 ευρώ. 

Βάσει δηλαδή της απόφασης, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν δύναται να χρησιμοποιεί στο εξής δημόσια τη λέξη «λαμόγιο» για τον Αντρίκο Παπανδρέου. Πάντως, μετά κι από αυτήν την εξέλιξη, ο Πάνος Καμμένος προτίθεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση για τη διαφορά των 10.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει σε σχέση με τον κ. Παπανδρέου.

Επί της ουσίας, το δικαστήριο άνοιξε παράθυρο για τη μετέπειτα διερεύνηση της υπόθεσης, λόγω της εξαιρετικά πολύπλοκης διαδρομής που ακολούθησαν τα CDS αλλά και της σαφούς άρνησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να δώσει στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ωστόσο, αποφάνθηκε θετικά όσον αφορά την ύπαρξη ενδείξεων συνεργασίας του Αντρίκου Παπανδρέου με εταιρείες που επένδυαν στην ελληνική χρεωκοπία.



Σε κάθε περίπτωση, η δικαστική έρευνα για την υπόθεση αυτή, δεν έχει κλείσει. Εκτός αυτού, το δικαστήριο δεν συμμερίστηκε την άποψη του Αντρίκου Παπανδρέου περί συκοφαντικής δυσφήμησης του προσώπου του, καθώς, ο κ. Καμμένος «τελούσε σε πεποίθηση αληθείας», πίστευε δηλαδή πως όσα έλεγε ήταν αλήθεια. Άλλωστε, ως κίνητρό του δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε ιδιοτέλεια αλλά το εκ της βουλευτικής και πολιτικής ιδιότητός του «δικαιολογημένο ενδιαφέρον» για ενημέρωση του κοινού αλλά και της Βουλής.



«Πολιτικά δικαιωμένος» ο Καμμένος

Πολιτική δικαίωση για τον ίδιο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες χαρακτήρισε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στην δικαστική διαμάχη του με τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Αντρίκο Παπανδρέου σχετικά με τα CDS του Τ.Τ.

Ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Καπερνάρος, ζήτησε από την πλευρά του στήριξη από τους Έλληνες πολίτες για συνδρομή στοιχείων, και «από τους έντιμους, καθαρούς και κανονικούς δημοσιογράφους» ώστε να αναδειχθούν τα σημεία εκείνα που θα αποδείξουν πως και γιατί η χώρα μας ενεπλάκη στο Μνημόνιο. «Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο, θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα και με όσα όπλα έχουμε, θα κυνηγήσουμε όσους κατέστρεψαν τη χώρα», είπε ο κ. Καπερνάρος.


«Κατέπεσαν οι κατηγορίες Καμμένου» 
Από τη δική του πλευρά ο Αντρίκος Παπανδρέου δήλωσε: «Κατέπεσαν οι σε βάρος μου και της οικογένειάς μου συκοφαντίες για CDS, κερδοσκοπικά παιχνίδια και άλλα μυθεύματα του κυρίου Καμμένου». Σύμφωνα, δε, με κύκλους του κ. Παπανδρέου: «η ουσία της αγωγής του Αντρέα Παπανδρέου κατά του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, έγινε δεκτή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και ο τελευταίος καταδικάστηκε για εξύβριση και απαξιωτικές δηλώσεις εναντίον του πρώτου, για δηλώσεις που «δεν προσιδιάζουν με εκείνον τον λόγο που οφείλουν να εκφέρουν οι πολιτικοί σε μία ευνομούμενη πολιτεία» όπου «με κανένα τρόπο δεν μπορεί να είναι ανεκτό να θίγεται ο πυρήνας της αξιοπρέπειας του οποιουδήποτε».
Επισημαίνουν τέλος ότι στη σελίδα 29 της απόφασης, «υπάρχει και η εξής κρισιμότατη, ουσιαστικότατη αναφορά στην υπόθεση: «Ο πλέον όμως κρίσιμος ισχυρισμός των επίδικων δημοσιευμάτων, ότι δηλαδή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πώλησε τα CDS που κατείχε στην εταιρία "Unigestion SA" δεν επιβεβαιώνεται από τα προσκομισθέντα αποδεικτικά στοιχεία».


Η υπόθεση και η δίκη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Καμμένος έχει καταγγείλει ότι ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου εμπλέκεται στις αγοραπωλησίες των CDS που στοιχημάτιζαν υπέρ της χρεωκοπίας της χώρας από την είσοδό της στο ΔΝΤ. (Είχε μιλήσει, μάλιστα, για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Αντρίκος Παπανδρέου σε επενδυτική εταιρεία που αγόρασε CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ η χώρα όδευε προς τον μηχανισμό στήριξης, αναμένοντας την εκτίναξη των spreads).

Ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου είχε κάνει αγωγή κατά του Π. Καμμένου, για συκοφαντική δυσφήμηση, διεκδικώντας αποζημίωση, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για τις καταγγελίες περί «υπόγειων συμφωνιών και παροχή απόρρητων πληροφοριών στα διεθνή κοράκια των επενδύσεων».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αγωγής, ο κ. Καμμένος απέδωσε τα όσα του καταλογίζονται στο διαδίκτυο λέγοντας: «Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη αυτών που δημοσίως έχω πει και υπογράψει. Αυτά που γράφουν οι ιστοσελίδες, πολλές εκ των οποίων ελέγχονται από τους ίδιους ή είναι πληρωμένες για να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο για να απειληθεί ο βουλευτής ή η δικαιοσύνη....».

Ο κ. Καμμένος δήλωσε στο δικαστήριο πως ουδέποτε έχει αναφερθεί στην οικογένεια του κ. Παπανδρέου με απρεπείς χαρακτηρισμούς, ενώ και ο μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου, δήλωσε πως: «ο κ. Καμμένος ουδέποτε έβλαψε την τιμή του κ. Παπανδρέου».

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στο δικαστήριο πως ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ τον έχει επανειλημμένως σκιαγραφήσει ως οικονομικό εγκληματία, ως έναν άνθρωπο που συμμετείχε σε μια οικογένεια κόζα νόστρα.
πηγή: Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου